Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Apturēts Gruzijas ceļš uz iestāšanos Eiropas Savienībā

Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) vēstnieks Gruzijā pasākumā Tbilisi paziņojis, ka Gruzijas virzība uz iestāšanos ES ir apturēta, vēsta izdevums "Politico". 

"Diemžēl Gruzijas iestāšanās ES process pagaidām ir apturēts," otrdien ES paplašināšanai veltītā pasākumā paziņoja ES vēstnieks Gruzijā Pavels Hercinskis. Dalībvalstu līderi par to vienojušies 2024. gada maijā. 

Pie šāda iznākuma lielākoties vainojams Gruzijas valdības lēmums vien dažus mēnešus pēc kandidātvalsts statusa iegūšanas virzīt "ārvalstu ietekmes" likumu, saskaņā ar kuru nevalstiskās organizācijas un medijus, kas saņem finansējumu vai grantus no ārvalstu institūcijām, varētu pasludināt par "ārvalstu aģentiem" un apgrūtināt to darbību.

Eksperti norāda, ka tas atgādina Krievijas "ārvalstu aģentu" likumu, ar kura palīdzību Kremļa režīms apspiež pilsonisko sabiedrību un neatkarīgos medijus Krievijā.

Hercinskis norāda, ka Gruzijas kandidātvalsts statusa apturēšana nozīmē arī Eiropas Miera mehānisma finansējuma iesaldēšanu 30 miljonu eiro apmērā. Gruzijā no ES un ASV finansējuma daļēji atkarīgas vairākas industrijas, piemēram, lauksaimniecība, vīna darīšana un citas.

"Skumji redzēt, ka ES–Gruzijas attiecības sasniegušas tik zemu punktu, kad šīs attiecības varēja būt ciešākas nekā jebkad," uzsvēra vēstnieks.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu