Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Šodien 50. dzimšanas dienu svinētu Latvijas hokeja leģenda Kārlis Skrastiņš

Kārlis Skrastiņš 2007. gadā.
Kārlis Skrastiņš 2007. gadā. Foto: Stephine Chavez / Jasons Media / LETA

2024. gada 9. jūlijā savu 50. dzimšanas dienu svinētu viens no visu laiku labākajiem Latvijas hokejistiem Kārlis Skrastiņš, ziņo Latvijas Hokeja federācija (LHF). 

Latvieša mūžs traģiski aprāvās 2011. gada 7. septembrī aviokatastrofā.

Skrastiņš piedzima Rīgā 1974. gadā. Hokejā viņš sāka trenēties jau piecu gadu vecumā Rīgas "Dinamo" hokeja skolā. Jau no mazotnes Skrastiņš spēlēja aizsarga pozīcijā.

Viņš savu karjeru sāka 1992. gadā Rīgas komandas "Pārdaugava" sastāvā, spēlējot Starpnacionālajā hokeja līgā. Trīs gadus vēlāk Skrastiņš pievienojās Somijas klubam "Turku TPS", ar kuru kopā divreiz kļuva par valsts vicečempionu, triumfēja Eiropas Hokeja līgā un izcīnīja kontinenta Superkausu.

1998. gadā Skrastiņu devītajā kārtā ar kopējo 230. numuru nodraftēja Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs "Nashville Predators". Viņš kopumā nospēlēja 12 sezonas pasaules prestižākajā līgā, kur četru klubu sastāvā ("Nashville Predators", "Colorado Avalanche", "Florida Panthers" un "Dallas Stars") aizvadīja 832 spēles regulārajos čempionātos (32 vārti un 104 piespēles) un 20 mačus "play-off" (3 piespēles).

2007. gada 8. februārī Skrastiņš uzstādīja NHL rekordu, kļūstot par visvairāk pēc kārtas spēles aizvadījušu aizsargu (no 2000. gada 21. februāra līdz 2007. gada 8. februārim 487 mači pēc kārtas, bet kopumā rekords apstājās pie 495 dueļiem divas nedēļas vēlāk). Viņš ieguva NHL "Dzelzs vīra" statusu. Latvieša rekordu vēlāk pārspēja Kīts Jandls. 

2004./2005. gada sezonā – NHL lokauta laikā – Skrastiņš spēlēja HK "Rīga 2000" komandā Baltkrievijas un Latvijas čempionātos. 2011. gada vasarā izcilais aizsargs parakstīja līgumu ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Jaroslavļas "Lokomotiv", kas pirms minētās sezonas tika uzskatīts par galveno pretendenti uz čempionu titulu.

Pēdējo spēli šī komanda ar Skrastiņu sastāvā aizvadīja 2011. gada 28. augustā Arēnā Rīga, uzvarot Latvijas Dzelzceļa kausa turnīra finālā. 7. septembrī, dodoties uz KHL čempionāta pirmo spēli Minskā, lidmašīna ar visu "Lokomotiv" komandu cieta aviokatastrofā, paceļoties no Tunošnas lidostas (netālu no Jaroslavļas Krievijā).

Latvijas valstsvienības sastāvā Skrastiņš piedalījās jau pašā pirmajā spēlē pēc neatkarības atjaunošanas – 1992. gada 7. novembrī Rīgas Sporta pilī pret Lietuvu. Kopumā izlases sastāvā viņš aizvadīja 147 spēles, kurās guva 27 vārtus un izpildīja 37 piespēles, piedaloties trīs olimpiskajās spēles, 12 pasaules čempionātos (8 elites grupā, 3 B grupā un 1 C grupā), kā arī divos olimpiskajos kvalifikācijas turnīros. Pēc 2005. gada Skrastiņš bija Latvijas izlases kapteinis.

"Kārlis Skrastiņš bija izcils hokeja aizsargs, kurš ar neatlaidīgu un mērķtiecīgu darbu spēja izcīnīt vietu NHL un arī daudz izdarīja Latvijas hokeja labā," hokejistu atceras LHF. "Skrastiņš vienmēr paliks mūsu atmiņās."

LHF, godinot izcilā sportista piemiņu, 2012. gada 7. martā iemūžināja Skrastiņa numuru #7, un turpmāk ar to Latvijas valstsvienībā neviens vairs nespēlēs. Kopš 2021. gada valsts hokeja čempionāta labākajam aizsargam tiek pasniegta Skrastiņa vārdā nosaukta balva.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu