Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Krievija pakļauta ugunij: uzbrukts Belgorodas, Rostovas un Volgogradas apgabalam (5)

Foto: Ekrānuzņēmums no video/@DanaSLJL/"X"

Naktī no 8. uz 9. jūliju Krievijas Belgorodas, Rostovas un Volgogradas apgabalos nogranduši sprādzieni. Belgorodā uzbrukts pilsētas centram, savukārt Rostovas apgabalā deg elektrības apakšstacija un Volgogradā pēc dronu uzbrukuma deg naftas bāze, vēsta Ukrainas izdevums "Ukrainska Pravda". 

Krievijas varasiestādes apgalvojušas, ka Belgorodas pilsētā bojātas vairākas ēkas. Visā pilsētā izvietotas neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas. 

Tāpat izskanējuši ziņojumi par Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu atvairītu uzbrukumu Šebekinas pilsētai Belgorodas apgabalā. 

Belgorodas pilsētas centrā ieradies arī apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs, kurš sarunā ar vietējiem iedzīvotājiem uzsvēra, ka situācija saistībā ar uzbrukumiem neuzlabojas un aicināja bērnus sūtīt uz vasaras nometnēm ārpus reģiona.

Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas darbojušās arī Rostovas apgabalā, kur uzbrukuma rezultātā elektrības apakšstacijā izcēlies ugunsgrēks. 

Aculiecinieki stāstīja, ka pirms ugunsgrēka izcelšanās Rodionovas-Ņesvetajaskas rajonā viņi redzējuši bezpilota lidaparātu, īsi pēc tam sekojis spēcīgs sprādziens.

Vairāki sprādzieni bija dzirdami arī pie Rostovas pilsētas un Morozovskas apkaimē.

Apgabala gubernators Vasilijs Golubevs norādīja, ka plašais dronu uzbrukums sācies ap plkst. 2 naktī pēc vietējā laika. 

Tiek ziņots, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas iznīcināja un pārtvēra vairākus desmitus mērķu dažādās apgabala vietās.

Tāpat droni uzbrukuši arī Kalačas pie Donas pilsētai Volgogradas apgabalā. Uzbrukuma mērķis bijusi vietējā naftas bāze. Vietējie iedzīvotāji norāda, ka ap plkst. 4 no rīta pilsētā nogranduši 10 sprādzieni.

Tam sekoja ugunsgrēks naftas bāzes teritorijā. Gaisā pacēlušies melni dūmi, kas redzami no dažādām pilsētas teritorijām.

Apgabala gubernators Andrejs Bočarovs norāda, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības un elektroniskās karadarbības sistēmas pārtvērušas lidrobotus, taču to atlūzas izraisījušas ugunsgrēkus elektrības spēkstacijā Frolovas pilsētā un naftas bāzē Kalačā pie Donas. 

Ugunsgrēks apakšstacijā esot likvidēts, taču elektroapgāde nav atjaunota.

Tiek ziņots, ka naftas bāzē strādā ugunsdzēsēji.

Jau ziņots, ka Rietumvalstis pirmdien nosodīja Krievijas raķešu triecienus Ukrainai, kuros nogalināti vismaz 36 cilvēki un nodarīti postījumi Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet" un citiem objektiem, kā barbarisku uzbrukumu civiliedzīvotājiem.

Desmitiem brīvprātīgo, slimnīcas darbinieku un glābēju pārmeklēja bērnu slimnīcas gruvešus, meklējot izdzīvojušos.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Krievija raidījusi desmitiem raķešu uz Kijivu un pilsētām valsts dienvidos un austrumos.

Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka 38 spārnoto un ballistisko raķešu triecienos, no kurām ukraiņu zenītartilēristiem 30 izdevās notriekt, ir nogalināti 33 un ievainoti 136 cilvēki. Vēl trīs cilvēki tika nogalināti, Krievijai apšaudot Doneckas apgabala Pokrovskas pilsētu Ukrainas austrumos.

Apšaudē nodarīti postījumi vairāk nekā 50 civilajiem objektiem, tajā skaitā dzīvojamajām mājām, kādai biroju ēkai un divām medicīniskajām iestādēm, tostarp Kijivas bērnu slimnīcai "Ohmatdet", pavēstījis Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko. Dņipropetrovskas apgabalā krievi noslepkavojuši 11 cilvēkus, tai skaitā vienu Dņipro pilsētā un 10 Zelenska dzimtajā Krivijrihā, Kijivā noslepkavoti 22, bet Pokrovskas pilsētā - trīs cilvēki.

Zelenskis aicināja sarīkot ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksmi saistībā ar šo Krievijas uzbrukumu, kā arī mudināja Ukrainas sabiedrotos dot "stiprāku atbildi" uz šo uzbrukumu.

ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks nosodīja Krievijas uzbrukumus kā "pretīgus". ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja, ka uzbrukums medicīnas iestādēm bijis "īpaši šokējošs".

ASV nosodīja "vēl vienu mežonīgu raķešu uzbrukumu civiliedzīvotājiem", un Eiropas Savienība kritizēja Maskavas "nežēlīgās" darbības.

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien apsolīja "jaunus pasākumus" Ukrainas pretgaisa aizsardzības pastipriināšanai. Viņš pavēstīja, ka ASV un sabiedrotās paziņos par jaunu atbalstu Ukrainai NATO samitā, kas šonedēļ notiks Vašingtonā, un raksturoja raķešu triecienus kā "briesmīgu atgādinājumu par Krievijas brutalitāti" karadarbībā Ukrainā.

Francijas Ārlietu ministrija nosauca bērnu slimnīcas bombardēšanu par "barbarisku", un Kanādas premjerministrs Džastins Trudo raksturoja šo uzbrukumu kā "pretīgu".

Kijiva paziņoja, ka bērnu slimnīcai trāpījusi Krievijas spārnotā raķete, kuras sastāvdaļas ražotas NATO dalībvalstīs.

Ukrainas galvaspilsētā tika izsludinātas vienas dienas sēras.

Krievija apgalvoja, ka plašos postījumus Kijivā esot izraisījušas Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Maskava arī apgalvoja, ka tās spēki trāpījuši "nodomātajiem mērķiem", kas esot bijuši tikai aizsardzības rūpniecības un armijas objekti.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu