Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Balto namu regulāri apmeklējis Parkinsona slimības eksperts. Baidena ārsts komentē

ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: photosince/Shutterstock

Izdevums "The New York Times" ziņojis, ka Balto namu vienreiz mēnesī pēdējo astoņu mēnešu laikā apmeklējis neirologs Kevins Kannards, kurš specializējas Parkinsona slimības ārstēšanā. ASV prezidenta Džo Baidena ārsts Kevins O'Konors 8. jūlija vakarā nācis klajā ar komentāru, vēsta izdevums "Business Insider".

O'Konors uzsvēra, ka Kanarda vizītes nebija saistītas ar prezidenta veselības stāvokli – tā vietā neirologs katru mēnesi Baltā nama personāla locekļiem veicis neiroloģiskās pārbaudes.

"The New York Times" veiktajā pētījumā nav norādīts Kanarda apmeklējumu iemesls.

Baidena ārsts uzsvēra, ka O'Konors ir neiroloģijas speciālists, kurš katru gadu prezidentam veic pārbaudes fiziskās sagatavotības testu ietvaros. 

"Pirms pandēmijas sākuma un pēc tās beigām viņš Baltā nama medicīnas klīnikā regulāri apmeklēja neiroloģijas klīnikas, lai pārbaudītu tūkstošiem aktīvo personāla locekļu veselību," rakstīja O'Konors.

Viņš piebilda: "Daudzas militārpersonas dienesta dēļ saskaras ar neiroloģiskām problēmām, tāpēc doktors Kanards regulāri apmeklē Baltā nama klīniku," norādīja Baidena ārsts.

O'Konors atkārtoti uzsvēra, ka katri Kanarda pārbaudes rezultāti tiek publiskoti, piebilstot, ka ārpus ikgadējām fiziskajām pārbaudēm Baidens ar neirologu nav ticies. 

Jau ziņots, ka Baidens pirmdien noraidījis Demokrātu partijas biedru aicinājumus pārtraukt pārvēlēšanas kampaņu, uzsverot, ka viņš nekur nedomā doties.

Vairāki demokrāti Kongresā mudinājuši Baidenu pārtraukt pārvēlēšanas kampaņu, jo pastāv bažas, ka viņš varētu zaudēt savam sāncensim, bijušajam republikāņu prezidentam Donaldam Trampam, un Baidena uzstāšanās nesenajās televīzijas debatēs tikai saasināja šīs bažas.

Taču 81 gadu vecais Baidens vēstulē Kongresa demokrātiem uzsvēra, ka viņš joprojām ir apņēmības pilns piedalīties kampaņā. "Es vēlos, lai jūs zinātu, ka, neraugoties uz visām spekulācijām presē un citur, esmu stingri apņēmies palikt šajās sacensībās (..) un uzvarēt Donaldu Trampu," pavēstīja Baidens.

"Jautājums par to, kā virzīties uz priekšu, plaši izskanējis jau vairāk nekā nedēļu, un pienācis to izbeigt," viņš piebilda.

"Līdz demokrātu konventam palikušas 42 dienas, bet līdz vispārējām vēlēšanām - 119 dienas. Jebkāda apņēmības vājināšanās vai skaidrības trūkums par gaidāmo uzdevumu tikai palīdz Trampam un kaitē mums. Ir pienācis laiks apvienoties, virzīties uz priekšu kā vienotai partijai un uzvarēt Donaldu Trampu," uzsvēra Baidens.

Piedaloties telekanāla MSNBC raidījumā "Morning Joe", Baidens pa telefonu sacīja, ka "ierindas demokrāti" joprojām viņu atbalsta, un netieši norādīja, ka aicinājumi viņam atkāpties izskan tikai no partijas augstākajām amatpersonām.

"Tie ir lieli vārdi, bet man ir vienalga, ko šie lielie vārdi domā," viņš sacīja, aicinot oponentus uzdrošināties un "paziņot par kandidēšanu uz prezidenta amatu" un izaicināt viņu konventā" vai arī atbalstīt viņu. "Es nekur nedomāju doties," uzsvēra Baidens.

Starp demokrātu ieteiktajiem alternatīvajiem kandidātiem partijas nominācijai uz prezidenta amatu ir ASV viceprezidente Kamala Herisa, kura saskaņā ar nesen veikto telekanāla CNN aptauju no Trampa atpaliek tikai par diviem procentpunktiem, un Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms, kurš atpaliek no Trampa par pieciem procentpunktiem. Baidens pašlaik aptaujās atpaliek no Trampa par aptuveni par sešiem procentpunktiem.

Par vēl vienu potenciālo kandidāti tiek uzskatīta Mičiganas gubernatore Grethena Vitmera, lai gan mediji ziņo, ka viņa personīgi iebilst pret ideju aizstāt Baidenu.

Demokrāti ir sašķelti jautājumā par to, vai aicināt Baidenu atsaukt savu kandidatūru, vai arī dubultot savu atbalstu prezidentam.

Lai panāktu, ka visi ir uz viena viļņa, Pārstāvju palātas demokrātu līderis Hakīms Džefrīss gatavojas sasaukt likumdevējus uz slēgtām sanāksmēm, pirms paziņos savu nostāju, vēsta ziņu aģentūra AP.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu