Šodienas redaktors:
Dace Otomere

NATO valstu amatpersonas ir bažīgas par Baidena spējām pārspēt Trampu (1)

ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: LEAH MILLIS/REUTERS

NATO dalībvalstu amatpersonām pieaug bažas, ka ASV prezidents Džo Baidens nespēs pārspēt savu oponentu - republikāni Donaldu Trampu, ziņo Latvijas Radio. 

"Politico" vēsta, ka par pamatu amatpersonu bažām kļuva Baidena vājais sniegums nesenajās priekšvēlēšanu debatēs ar Trampu.

Izdevums arī norāda, ka vairāki diplomāti un valstu līderi, kuri apmeklēs nākošnedēļ gaidāmo NATO samitu Vašingtonā, privātās sarunās pauduši nopietnas bažas par Baidena vecumu, veselību un spēju uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Džo Baidens piektdien televīzijas intervijā noraidīja aicinājumus izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, kurus izprovocēja viņa katastrofālais sniegums pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Kamēr daļa demokrātu vēlētāju, likumdevēju un ziedotāju bažījas par Baidena spējām pildīt prezidenta pienākumus, Baidens sniedza interviju telekanālam ABC.

22 minūtes garā intervija nebija sevišķi pārliecinoša. Baidens vainoja savā katastrofālajā sniegumā saaukstēšanos un sliktu pašsajūtu un vairākkārt noraidīja bažas Demokrātu partijā par to, ka šīs debates ir smagi ietekmējušas viņa pārvēlēšanas izredzes.

"Es biju saslimis, es jutos briesmīgi (..) es vienkārši biju ļoti saaukstējies," sacīja prezidents pirmajos iepriekš nesagatavotajos izteikumos pēc pagājušās nedēļas debatēm ar Trampu.

Atbildot uz jautājumu, vai viņa neizstāšanās no kampaņas var apdraudēt demokrātu izredzes palikt Baltajā namā, Baidens sacīja: "Es nedomāju, ka kāds būtu vairāk kvalificēts par mani būt prezidents vai uzvarēt šajās sacensībās."

Baidens atvairīja aicinājumus ļaut ārstiem novērtēt viņa prāta asumu, sakot, ka prezidenta pienākumu pildīšana nozīmē to, ka "man ir kognitīvo spēju tests katru dienu".

Baidens noraidīja domu, ka vājais sniegums būtu nopietnākas veselības problēmas pazīme. "Tā bija slikta epizode, nekādas norādes par jebkādu nopietnu stāvokli. Es biju noguris. Es neieklausījos savos instinktos attiecībā uz sagatavošanos - un man bija slikta nakts," sacīja Baidens.

Pēc intervijas publicēšanas Trampa kampaņa izsmejoši ierakstīja sociālajos medijos, ka "Baidens izklausās lieliski", un secināja, ka prezidents "ir noliegumā un panīkumā".

Telekanāla CNN rīkotajās debatēs 27.jūnijā Atlantā 81 gadu vecais Baidens bieži minstinājās, pārteicās un zaudēja domas pavedienu. Pēc tām ir pastiprinājušās šaubas, vai viņš spētu nostrādāt vēl vienu četru gadu amata termiņu.

Sabiedriskās domas aptaujas pēc šīm debatēm liecina par Baidena popularitātes samazināšanos. Vismaz četri ASV Kongresa locekļi demokrāti ir aicinājuši Baidenu izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, un līdzīgus aicinājumus izteikuši laikraksti, ziedotāji un demokrātus atbalstoši politiskie komentētāji.

"Pirms četriem gadiem šajā laikā viņš bija 10 punktus priekšā Trampam [aptaujās]. Šodien viņš atpaliek par sešiem punktiem," sociālo mediju platformā "X" rakstīja kādreizējais Baraka Obamas Baltā nama administrācijas palīgs Deivids Akselrods.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu