Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Everesta augstākā nometne kļuvusi par sasalušu atkritumu izgāztuvi

Karavīru un šerpu komanda atbrīvo Everesta augstāko nometni no alpīnistu līķiem un atkritumiem.
Karavīru un šerpu komanda atbrīvo Everesta augstāko nometni no alpīnistu līķiem un atkritumiem. Foto: AP/Scanpix

Everesta augstākā nometne ir nosēta ar atkritumiem, bet sakopšanas darbi prasīs vairākus gadus. Tā apgalvojis šerpa, kurš vadīja komandu, kas strādāja, lai satīrītu atkritumus un uzraktu gadiem ilgi sasalušus līķus netālu no Everesta virsotnes, ziņo "AP News".

Nepālas valdības finansētā karavīru un šerpu komanda šī gada sezonas laikā no Everesta izvedusi 11 tonnas atkritumu, četrus līķus un skeletu.

Šerpa Angs Babū, kurš vadīja šerpu komandu, norādīja, ka pēdējā kalnā kāpēju nometnē pirms virsotnes sasniegšanas varētu būt līdz pat 40 vai pat 50 tonnām atkritumu. 

Foto: AP/Scanpix

"Tur atstātie atkritumi galvenokārt bija vecas teltis, daži pārtikas iepakojumi un gāzes baloniņi, skābekļa pudeles, telšu somas un virves, kas izmantotas kāpšanai un telšu piesiešanai," viņš sacīja, piebilstot, ka atkritumi ir sakrājušies vairākos slāņos un sasaluši 8000 metru augstumā, kur atrodas pēdējā nometne pirms virsotnes.

Kopš 1953. gada, kad virsotne pirmo reizi tika iekarota, tūkstošiem alpīnistu to ir sasnieguši, un daudzi aiz sevis ir atstājuši ne tikai pēdu nospiedumus.

Pēdējos gados valdības prasība kāpējiem nonest savus atkritumus, pretējā gadījumā zaudējot iemaksāto depozītu, kā arī palielināta alpīnistu informēšana par vides problēmām, ir ievērojami samazinājusi atstāto atkritumu daudzumu.

Tomēr nekad iepriekš situācija nav bijusi tik slikta.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu