Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

VIDEO Krievijā un Ukrainā plašu rezonansi izraisa video no frontes (5)

Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Televīzijas kanāls "Rossija 24" vienā no raidījuma "Vesti" reportāžām parādīja videoierakstu, kurā redzams, kā kāds karavīrs šauj galvā savam kolēģim, kurš tika ievainots drona uzbrukumā. Raidījuma vadītāja Anastasija Ivanova sacīja, ka video redzami Ukrainas Bruņoto spēku karavīri, taču analītiķi norāda, ka tie ir Krievijas karavīri, vēsta "Meduza".

Sižeta ievadā raidījuma vadītājs Aleksejs Kazakovs sacīja, ka Ukrainas karavīru liktenis komandu it kā neuztrauc un ka "šaut saviem cilvēkiem mugurā ir ierasta parādība Ukrainas Bruņoto spēku kaujinieku vidū".

Ivanova sāka sižetu ar apgalvojumu, ka "ideoloģiski noskaņotie neonacisti" frontes līnijā palikuši mazākumā un "viņi cīnās ne tikai ar krievu kaujiniekiem, bet arī ar ukraiņiem, kurus uz frontes līniju ievilka ar varu".

Pēc šiem vārdiem kanāls parādīja video, kurā trīs militārpersonas skrien pa ceļu. Blakus vienam no viņiem eksplodē drons. Karavīrs nokrīt, acīmredzot ievainots. Kolēģis, kurš skrēja viņam pakaļ, tuvojas ievainotajam. Viņš ar ieroci tēmē uz viņa galvu. Tad karavīrs nogalina ievainoto ar šāvienu galvā.

Vitālijs Pavlovskis, kuru televīzijas kanāls iepazīstināja kā "Īpašās militārā operācijas" veterānu, komentēja videoierakstu telekanāla "Rossija 24" ēterā. "Šis video patiešām parāda viņu dzīvniecisko būtību, fašistisko ideoloģiju, kas ir viņu zemapziņā," viņš teica, atsaucoties uz video.

Uz šo sižetu uzmanību vērsa Ukrainas žurnālisti, kā arī Krievijas Telegram kanāls "Zzzzzzzzza frontē bez pārmaiņām", kas uzrauga Krievijas Federācijas propagandas un "kara korespondentu" darba kārtību.

Kā norāda Ukrainas 24. kanāls, pilno video, kura fragmentu izmantoja "Rossija 24", pirmo reizi 22. jūnijā publicēja telegram kanāls "Krievija bez konteksta". Kanāla autori apgalvoja, ka video ir saņēmuši no kāda abonenta.

Abonents apgalvoja, ka videomateriālā redzami Krievijas karavīri, kas "bēg Ukrainas pozīciju virzienā", un ka viens no karavīriem "pēc viena karavīra lūguma šāva viņam galvā pēc tam, kad viņu ievainoja FPV drons". "Krievija bez konteksta" norādīja, ka šis nav pirmais šāds gadījums.

Videoklips izplatījās Telegram kanālos. Viens no Krievu kanāliem nosauca ierakstu par "viltojumu" un "kārtējo IPSO produkciju", kas tiek izplatīta "ar maldināšanas kanālu tīkla starpniecību, maskējoties par prokrieviskajiem militārajiem kanāliem". Spriežot pēc ieraksta, kanāla autori uzskatīja, ka aiz "augstas kvalitātes video" stāv Ukraina un videoierakstā redzamie cilvēki ir maskējušies par Krievijas militārpersonām.

Konfliktu izlūkošanas komandas, kas ir neatkarīga izmeklēšanas organizācija no Krievijas, vadītājs Ruslans Levijevs analizēja videoierakstu. Viņš izteica pieņēmumu, ka karavīri bēga no bezpilota lidaparātiem, kas viņus vajāja, un ievainotais vīrietis ar žestu norādīja, lai kāds no karavīriem viņu nošauj.

Pēc viņa teiktā, tas noticis pie Rabotino Zaporižjes apgabalā. Par to pašu rakstīja telegrammas kanāls "Krievija bez konteksta", kas izplatīja video, kā arī Ukrainas žurnālists Jurijs Butusovs. Anonīms OSINT analītiķis "Defmon3" nonāca pie tāda paša secinājuma, norāda Mediazona. Gan Butusovs, gan "Defmon3" arī nosauca video varoņus par Krievijas karavīriem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu