Par sabiedrisko mediju ombudu ievēl Apsalonu

LETA
Edmunds Apsalons.
Edmunds Apsalons. Foto: Ieva Čīka/LETA

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) piektdien par jauno sabiedrisko mediju ombudu ievēlējusi komunikācijas ekspertu, filozofijas doktoru, pasniedzēju un grāmatu autoru Edmundu Apsalonu, informēja SEPLP pārstāve Sandra Baltruka.

Šāds lēmums SEPLP pieņemts vienbalsīgi, Apsalonam ombuda amata konkursā saņemot augstāko punktu skaitu un viņa kandidatūru apspriežot ar sabiedrisko mediju ētikas padomēm.

SEPLP priekšsēdētājs Jānis Siksnis norāda, ka jaunievēlētais ombuds ir cilvēks, kuram ir gan respektabla akadēmiskā karjera, gan praktiskā pieredze komunikācijas jomā. Viņš uzsver, ka konkursa gaitā kandidāts apliecināja spēju iedziļināties mediju ētikas jautājumos, kā arī augstu izpratni par sabiedrisko mediju lomu un nozīmi demokrātiskā sabiedrībā.

SEPLP pārstāve atzīmē, ka Apsalons ir viens no Latvijas vadošajiem speciālistiem komunikācijas teorijas jomā, starppersonu komunikācijas eksperts ar vairāk nekā 15 gadu praktisko pieredzi pieaugušo izglītībā, kā arī Brēmenes Universitātes un Latvijas Universitātes doktors filozofijā. Viņš ir autors 2012.gada grāmatai "Valodas lietojuma loģika", 2013.gada darbam "Komunikācijas kompetence: kā sarunāties un veidot attiecības" un 2023.gadā izdotajai grāmatai "Konstruktīva komunikācija. Prasme veidot dialogu".

Apsalons uzskata, ka viņa profesionālās kompetences un pārliecība par sabiedrisko mediju kritiski svarīgo lomu demokrātijas, vārda brīvības un Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtas Latvijai stiprināšanā ļaus realizēt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu neatkarību, atbildīgumu sabiedrības priekšā un veicinās to darbības kvalitāti.

Viņa ieskatā sabiedrisko mediju ombudam savā darbā ir jāievēro trīs regulatīvi principi - neatkarība, proaktivitāte, kā arī konstruktīvas sadarbības veicināšana starp trim sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu darbību ietekmējošajām interešu grupām - sabiedrību, sabiedrisko mediju darbiniekiem un valsts pārvaldes pārstāvjiem.

Plānots, ka jaunais ombuds savus pienākumus sāks pildīt 1.augustā.

Līdz šim Apsalons ieņēmis valdes priekšsēdētāja amatu SIA "Occam Consulting", pildījis asociētā profesora un Senāta priekšsēdētāja pienākumus Latvijas Kultūras akadēmijā, kā arī strādājis un sniedzis konsultācijas dažādos plašsaziņas līdzekļos, tai skaitā bijis attīstības direktors akciju sabiedrībā "Diena".

Pēc "Firmas.lv" datiem, Apsalons ir vienīgais SIA "Occam Consulting" īpašnieks. Uzņēmums 2023.gadā strādājis ar aptuveni 22 500 eiro apgrozījumu un 2000 eiro peļņu. Citu uzņēmumu dalībnieks vai amatpersona Apsalons patlaban nav.

Kā vēstīts, ombuda amata pretendentus konkursa komisija vērtēja trīs kārtās. Pirmajā kārtā tika vērtēti sešu kandidātu pieteikumi, uz otro kārtu izvirzot trīs kandidātus, kuru pieteikumi bija saņēmuši augstāko novērtējumu. Konkursa komisijas sastāvā darbojās SEPLP locekļi Jānis Siksnis, Sanita Upleja-Jegermane un Jānis Eglītis, kā arī ar novērotāja un padomdevēja tiesībām - Skaidrīte Lasmane, kuru deleģējusi Latvijas Mediju ētikas padome.

Saskaņā ar likumu SEPLP veic ombuda ievēlēšanu amatā uz pieciem gadiem. Sabiedrisko mediju ombuds pārrauga sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu sniegto pakalpojumu atbilstību likumā noteiktajam sabiedrisko mediju darbības mērķim nodrošināt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu efektīvu un atklātu pārvaldību, neatkarību, atbildīgumu sabiedrības priekšā un veicināt to kvalitatīvu darbību.

Ombuds pārrauga arī sabiedrisko mediju darbības atbilstību likumā noteiktajiem sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības pamatprincipiem, sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ētikas kodeksiem un redakcionālajām vadlīnijām. Tāpat ombuds pēc savas iniciatīvas vai uz personu iesniegumu pamata sniedz atzinumus par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu un pakalpojumu atbilstību minētajiem dokumentiem.

Ombuda pienākumos ir arī veicināt sabiedrības medijpratību un uzturēt personisku saikni ar sabiedrību, kā arī pēc sabiedrisko mediju lūguma sniegt konsultācijas jautājumos, kas saistīti ar to ētikas kodeksiem un redakcionālajām vadlīnijām. Ziņojumu par savu darbu ombuds ne retāk kā reizi gadā publicē SEPLP un sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu interneta vietnēs.

Pirmā Latvijas sabiedrisko mediju tiesībsardze, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Anda Rožukalne ombudes pienākumus pildīja no 2022.gada marta līdz šī gada jūlijam, tos pārtraucot, lai izmantotu iespēju strādāt pie pētījuma projekta ārpus Latvijas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu