Stārmers kļūst par Lielbritānijas premjeru (1)

Papildināts 15:56, 5. jūlijs, 2024
Kīrs Stārmers.
Kīrs Stārmers. Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas karalis Čārlzs III piektdien premjerministra amatā iecēlis leiboristu līderi Kīru Stārmeru.

Karalis iepriekš pieņēma Konservatīvās partijas līdera Riši Sunaka demisiju.

Jau ziņots, ka ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guva līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi. Viņi apakšnamā izcīnīja absolūto vairākumu, pieliekot punktu 14 gadus ilgušajam konservatīvo varas periodam.

Savā pirmajā runā Dauningstrītā Stārmers solīja atjaunot uzticību politikai un atjaunot Lielbritāniju, paužot pārliecību, ka valsts var "kopīgi virzīties uz priekšu".

"Tagad mūsu valsts ir izlēmīgi nobalsojusi par pārmaiņām, par valsts atjaunošanu," sacīja jaunais premjerministrs.

"Kad plaisa starp cilvēku nestajiem upuriem un pakalpojumiem, ko viņi saņem no politiķiem, kļūst tik liela, tas rada nogurumu nācijas sirdī, aizplūst cerība, gars un ticība labākai nākotnei," norādīja Stārmers.

"Bet mums ir jāvirzās uz priekšu kopā. Tagad šo brūci, šo uzticības trūkumu var sadziedēt tikai ar darbiem, nevis vārdiem, es to zinu," uzsvēra leiboristu līderis.

"Bet mēs varam sākt jau šodien, vienkārši atzīstot, ka valsts dienests ir privilēģija un ka jūsu valdībai ir jāizturas ar cieņu pret katru cilvēku šajā valstī," viņš piebilda.

Stārmers solīja, ka viņa vadītā valdība kalpos tautai. "Pārmaiņu darbs sākas nekavējoties, bet nešaubieties, mēs atjaunosim Lielbritāniju," solīja premjers.

Foto: Vēlēšanas Lielbritānijā

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu