Uzmākšanās skandāls JVLMA: atstādinātais pasniedzējs Kronlaks tiesā vēršas pret akadēmiju

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, Komponistu savienības priekšsēdētājs Rolands Kronlaks piedalās "Lielās mūzikas balvas 2022" svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā un baletā.
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, Komponistu savienības priekšsēdētājs Rolands Kronlaks piedalās "Lielās mūzikas balvas 2022" svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Foto: Zane Bitere/LETA

Bijušais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs Rolands Kronlaks, kurš atstādināts saistībā ar iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm, vērsies tiesā pret JVLMA, ceturtdien, 4. jūlijā, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā bija nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. 

Skandālā izskanējis arī Kronlaka vārds. Kā atgādina LTV, anonīma studente apliecināja, ka pasniedzējs ar viņu sazinājies vairāku gadu garumā, tika arī publiskoti 2019. gada abu sarakstes fragmenti.

Ētikas komisija Kronlakam šī gada februārī piesprieda disciplinārsodu, bet jau mēnesi vēlāk viņš tika atstādināts. Kronlaks uzskata – tas noticis prettiesiski, tāpēc viņš vērsies tiesā.

Viņš uzskata, ka atstādināšana no darba par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm bijusi prettiesiska, jo sodu par nepiedienīgu komunikāciju ar studentēm viņš bija jau saņēmis, norādīja raidījums.

"Tāpēc, ka man bija jau izteikts rājiens un... Es neesmu jurists, es nevarēšu to tik labi komentēt.

Man bija izteikts rājiens, un principā par to pašu lietu man tika iedots arī darba uzteikums, kas nozīmē, ka es esmu divreiz sodīts," pauda Kronlaks.

LTV vēsta, ka Rīgas pilsētas tiesā ceturtdien, 4. jūlijā, sākta šīs lietas izskatīšana, kur tikušās abas iesaistītās puses – gan JVLMA, gan atstādinātais pasniedzējs.

Kā ziņo LTV, tiesā Kronlaks pieprasījis kompensāciju – aptuveni 8000 eiro, kas ir vidējā izpeļņa par piespiedu kavējuma laiku, un atjaunot sevi darbā.

LTV žurnālisti ceturtdien Kronlakam jautāja, vai viņš grasās atgriezties darbā akadēmijā, ja tiesa lems viņam par labu un viņu atjaunos amatā, uz ko viņš atbildēja: "Protams, jā."

Tiesas sēdē piedalījās vien abu pušu advokāti, kuri tiesas procesu atteicās komentēt, norādījis raidījums, piebilstot, ka nākamā tiesas sēde plānota nākamajā nedēļā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu