Vīrietim, kurš 2022. gadā pirms Oslo praida nošāva divus cilvēkus, piespriests maksimālais cietumsods

LETA
Upuru piemiņas vieta.
Upuru piemiņas vieta. Foto: EPA/Scanpix

Norvēģijā tiesa piespriedusi maksimālo cietumsodu irāņu izcelsmes Norvēģijas pilsonim, kurš 2022. gadā 25. jūnijā Oslo centrā neilgi pirms plānotā praida sākuma nogalināja divus cilvēkus.

45 gadus vecais Zaniars Matapurs sarīkoja apšaudi pie naktskluba "London Pub", ko bija iecienījusi Oslo LGBTQ kopiena. Deviņi cilvēki apšaudē tika ievainoti.

Tiesa piesprieda viņam maksimālo sodu - 30 gadus aiz restēm ar iespējamu ieslodzījuma pagarinājumu.

"Uzbrukums neapšaubāmi bija vērsts pret homoseksuāliem cilvēkiem," norādīja Oslo tiesa. "Mērķis bija nogalināt pēc iespējas vairāk geju un iedvest bailes LGBTQ cilvēkiem," teikts tiesas spriedumā.

Matapuram tika piespriests samaksāt arī vairāk nekā 100 miljonus kronu (8,7 miljonus eiro) kompensāciju prasītājiem.

Matapurs, kuru pēc apšaudes savaldīja garāmgājēji, zvērējis lojalitāti teroristu grupējumam "Islāma valsts", bet tā arī nav atklājis savus motīvus un savu vainu nav atzinis. Psihiatrijas ekspertu domas par viņa garīgo veselību un līdz ar to arī par viņa juridisko atbildību dalās, jo apsūdzētajam iepriekš bija diagnosticēta paranoīdā šizofrēnija.

"Tiesa uzskata, ka Matapurs pilnībā saprata, ko viņš dara pirms uzbrukuma un uzbrukuma laikā," teikts spriedumā, kurā atzīts, ka viņš apzināti vērsās pret LGBTQ kopienu.

Tiesas procesa laikā Matapura advokāts apsūdzēja Norvēģijas iekšzemes drošības dienesta slepeno aģentu par uzbrukuma provocēšanu, mudinot viņa klientu solīt uzticību "Islāma valstij". Advokāts lūdza tiesu atzīt, ka Matapurs nespēj nest kriminālatbildību, kā rezultātā viņu obligāti pārvietotu uz drošu psihiatrisko slimnīcu.

Pakistāna 3.maijā izdeva Norvēģijai 46 gadus veco Arfanu Bhati, kurš iepriekš dzīvoja Norvēģijā un, kā tiek uzskatīts, pierunāja Matapuru veikt apšaudi. Bhati aizbrauca no Norvēģijas uz Pakistānu pirms terorakta.

Bhati tiek turēts aizdomās par līdzdalību teroraktā, bet to noliedz. Viņš tiks tiesāts vēlāk.

2022.gadā Oslo praids, kas bija paredzēts dažas stundas pēc apšaudes, tika atcelts.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu