Zelenskis: Ukraina netiks uzaicināta pievienoties NATO samitā Vašingtonā

LETA
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: Kirill Chubotin/UKRINFORM/SIPA/Kirill Chubotin/UKRINFORM/SIPA

Ukraina nesaņems uzaicinājumu pievienoties NATO organizācijas jubilejas samitā, kas norisināsies Vašingtonā no 9. jūlija līdz 11. jūlijam, intervijā aģentūrai "Bloomberg" sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis pauda cerību, ka šis NATO samits būs veiksmīgs visiem sabiedrotajiem. Vienlaikus viņš sacīja, ka Ukrainai ir ļoti svarīgi stiprināt pretgaisa aizsardzību ar sistēmām "Patriot", un piebilda, ka viņa komanda pašreiz strādā ar ASV pie konkrētām lietām šajā jautājumā.

Nākamais svarīgākais jautājums Zelenska skatījuma ir panākt, lai pēc iespējas lielāks skaits valstu sniedz drošības garantijas Ukrainai.

Zelenskis atzina, ka Ukraina, protams, vēlētos spēcīgus soļus no ASV. "Un es jums godīgi saku: mēs gribētu uzaicinājumu. Un mēs zinām, ka to nesaņemsim," sacīja Ukrainas prezidents, vienlaikus paužot viedokli, ka tieši šāds uzaicinājums būtu spilgts apliecinājums Amerikas spēkam, ko sabiedrība vēlas redzēt.

Viņaprāt, tas liecinātu, ka neviens nebaidās no Krievijas diktatora Vladimira Putina, un visi ir pārliecināti par Amerikas līderpozīcijām.

Zelenskim intervijā tika arī jautāts, vai sabiedrotajiem nevajadzētu apsvērt atļaut Ukrainai pievienoties NATO, kamēr visa Ukrainas teritorija nav Kijivas kontrolē.

"Pirmkārt, mums nav bijis šāda priekšlikuma. Ne reizi oficiāli," uzsvēra Zelenskis. Prezidents piebilda, ka viņam īsti nepatīk spēles aizkulisēs, jo tās nebeidzas labi.

"Ir dažas nepubliskas lietas, bet lielākoties, atklāti sakot, Ukrainai nav šādas iespējas. Jo vairāk tā būs publiska - jo vairāk cilvēku atbalstīs Ukrainu. Un tāpēc šādu modeli man neviens nepiedāvāja," sacīja Zelenskis. Viņš arī atgādināja, ka ir Ukrainas konstitūcijas garants.

"Ja mēs runājam par kādām izmaiņām attiecībā uz mūsu teritorijām - tās ir izmaiņas Konstitūcijā. Un tas ir noziegums. Un tāpēc, ja mums piedāvā vācu modeli vai kādu citu, vai korejiešu - jebkurā gadījumā ir jāsaprot, ko mums piedāvā, kas mums piedāvā, kāpēc tas tiek darīts, un pēc tam - jāsaprot mūsu visu viedoklis, ne tikai mans, bet vispirms visas sabiedrības, jo Ukrainas tauta ir Ukrainas saimnieks," uzsvēra Zelenskis.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu