Vācijas augsta ranga militārpersona rosina obligāto karaklausību attiecināt arī uz sievietēm

LETA
Karstens Breiers.
Karstens Breiers. Foto: picture alliance/photothek.de/scanpix

Lai panāktu vienlīdzību, Vācijas bruņoto spēku ģenerālinspektors ierosinājis iekļaut sievietes obligātajā militārajā dienestā, ja tas tiktu atjaunots.

Vācijā obligātā karaklausība tika atcelta 2011.gadā, taču likums ļauj to atjaunot kara laikā vai citos spriedzes apstākļos. Taču Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā aktualizējis Vācijā debates par to, kā novērst armijas personālsastāva samazināšanās tendenci.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss jūnijā prezentēja savus priekšlikumus par jaunu Bundesvēra rekrutēšanas modeli, taču tas neparedz obligātās karaklausības atjaunošanu.

Vācijas bruņoto spēku ģenerālinspektors Karstens Breiers norādīja, ka obligātā karaklausība, kas tagad ir apturēta, attiecas tikai uz vīriešiem, bet pauda viedokli, ka būtu jāpanāk vienlīdzība starp dzimumiem. Vienlaikus viņš atzina, ka šī jautājuma izlemšanai nepieciešamas plašas debates.

Saskaņā ar Pistoriusa plānu jauniešiem būs obligāti jāaizpilda anketas par to vēmi un spējām iestāties dienestā. Pamatojoties uz šīm anketām Bundesvērs pēc medicīniskas apskates atlasīs vispiemērotākos un motivētākos kandidātus. Anketas tiks nosūtītas arī sievietēm, taču viņām tās nebūs jāaizpilda obligāti.

Jaunais modelis ietver sešus mēnešus ilgu militāro sagatavošanas dienestu ar 17 mēnešus ilga brīvprātīga papildu karadienesta iespēju.

Breiers atbalstīja šo plānu. Viņš sacīja, ka no militārā viedokļa ir jāpalielina spējas, īpaši attiecībā uz NATO plānošanu.

Viņš norādīja, ka Vācija ir Rietumu aizsardzības alianses centrs un valstij vajadzīgi vairāk nekā 400 000 pagaidu un profesionālo karavīru un rezervistu. Lai nodrošinātu šādu daudzumu, Vācijai nepieciešami aptuveni 100 000 papildu rezervistu, ko varētu nodrošināt ar jauno modeli, uzskata Breiers. Tomēr viņš uzsvēra, ka joprojām būs nepieciešami obligātie elementi.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu