Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Latvijas sporta preču nozare viltojumu dēļ ik gadu cieš vismaz 2,83 miljonu eiro zaudējumus (1)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas sporta preču nozare viltojumu dēļ ik gadu cieš vismaz 2,83 miljonu eiro zaudējumus, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījuma dati.

Pētījumā secināts, ka Latvijā viltojumi veido apmēram 13,6% no kopējā sporta preču nozares pārdošanas apmēra, un līdz ar to Latvija kopā ar Čehiju procentuāli dala devīto un desmito vietu Eiropas Savienībā (ES) pēc sporta preču viltojumu nodarītajiem zaudējumiem.

Eiropā procentuāli no preču viltojumiem vissmagāk cieš Rumānijas sporta preču nozare, kur viltojumu radīto zaudējumu apmērs sasniedz 22,3%, Lietuva ir otrajā vietā ar 20,2%, bet trešajā vietā ir Ungārija ar zaudētiem 19,7% no pārdošanas apjoma, teikts pētījumā.

EUIPO aprēķini liecina, ka sporta preču viltojumu pārdošana ES valstīm kopumā ik gadu rada vairāk nekā 851 miljona eiro zaudējumus, kas atbilst aptuveni 11% no kopējā pārdošanas apmēra šajā nozarē.

Autori norāda, ka summāri lielākos zaudējumus cieš Francija, kur zaudējumi sasniedz 143,38 miljonus eiro, seko Austrija ar 107,23 miljoniem eiro un Nīderlande ar 96,44 miljoniem eiro.

EUIPO ir ES decentralizētā iestāde, kas atrodas Alikantē, Spānijā. EUIPO kopš 1994.gada pārvalda ES preču zīmju un kopš 2003.gada - dizainparaugu reģistrāciju 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs. 2023.gadā iestādes pārziņā nonāca arī jautājumi, kas skar amatniecības un rūpnieciskās ģeogrāfiskās izcelsmes norādes. EUIPO veic arī sadarbības pasākumus ES un starptautiskā līmenī, lai radītu vienlīdzīgus konkurences apstākļus intelektuālā īpašuma jomā, un tajā darbojas Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu