88 gadus vecais Francijas "nacistu mednieks" devis padomu vēlētājiem

LETA
Foto: AFP/SCANPIX

Dažas dienas pirms Francijas parlamenta vēlēšanu otrās kārtas ievērojamais ''nacistu mednieks" Seržs Klarsfelds ir devis padomu vēlētājiem, kuriem jāizvēlas starp galēji labējās Nacionālās apvienības (RN) kandidātu un galēji kreiso kandidātu, balsot par pirmo.

88 gadus vecais ebreju vēsturnieks Klarsfelds ir veltījis savu mūžu bēguļojošu nacistu atrašanai, lai viņi tiktu tiesāti. Viņa padomam tomēr nepiekrīt daudzi citi Francijas ebreju līderi un intelektuāļi, kas uzskata cīņu pret RN par galveno prioritāti vēlēšanu otrajā kārtā svētdien.

Klarsfelds, sniedzot interviju ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP) savā Parīzes dzīvoklī, paskaidroja, ka kreiso ekstrēmistu partija "Nepakļāvīgā Francija" (LFI) ir ar kaujinieciskiem palestīniešu atbastītājiem un "antisemītiskiem virstoņiem", bet Marinas Lepēnas partija RN atbalsta Izraēlu un ebrejus.

"Marina Lepēna vada partiju, kas atbalsta Izraēlu un atbalsta ebrejus. Tāpēc mēs dodam šo padomu tiem, kuriem šajā vēlēšanu otrajā kārtā būs jāizvēlas starp galēji kreisajiem un tiem, kas bija galēji labējie, bet kas tagad mums ir populistu partija, balsot par labējiem," sacīja Klarsfelds.

Klarsfelds bija šokējis daudzus cilvēkus Francijā, kad viņš šomēnes pirmoreiz paziņoja par savu nostāju Francijas televīzijā.

"Nacistu mednieks" sacīja, ka viņš pats balsos par prezidenta Emanuela Makrona centrisko aliansi, bet ne visiem vēlētājiem 577 vēlēšanu apgabalos būs šāda iespēja. Daudziem vēlētājiem otrajā kārtā būs iespējams izvēlēties tikai starp RN vai LFI kandidātu.

Francijā pirms parlamenta vēlēšanu otrās kārtas no vēlēšanu cīņas izstājušies vismaz 200 kandidāti, cenšoties bloķēt galēji labējo nokļūšanu pie varas. RN konkurenti cer, ka kandidātu taktiska izstāšanās, apvienojot balsis pirms otrās kārtas, neļaus RN iegūt absolūto vairākumu - 289 no 577 vietām Nacionālajā sapulcē. Gandrīz visi kandidāti, kas izstājušies no otrās kārtas, ir kreisi noskaņoti vai Makrona centristu nometnes pārstāvji.

"Es baidos no galēji kreisajiem. Galēji kreisajiem ir dziļi iesakņojies naids pret Izraēlu un starp viņiem ir (..) kaujinieki, kas atbalsta palestīniešus," sacīja Klarsfelds, raksturojot "Nepakļāvīgo Franciju" kā "vardarbīgi pretizraēlisku partiju ar zināmiem antisemītiskiem virstoņiem".

LFI līderi ir nosodījuši Izraēlas īstenoto karu pret "Hamās" un apsūdzējuši Izraēlu genocīdā pret palestīniešiem, bet stingri nolieguši apsūdzības antisemītismā.

RN priekšgājējas Nacionālās frontes līdzdibinātājs Žans Marī Lepēns ir vairākkārt tiesāts par rasismu un antisemītismu un 2015.gadā tika izslēgts no partijas. Viņa meita Marina Lepēna ir centusies padarīt partiju pieņemamāku vēlētājiem.

Klarsfelds sacīja, ka vinš tic tam, ka Marina Lepēna ir pārveidojusi partiju pēc sava tēva izslēgšanas. "Ja Nacionālā apvienība neies virzienā, kuru es paredzu, es cīnīšos pret Nacionālo apvienību un atzīšu, ka man nebija taisnība. Bet tagad (..) neviens nevar pierādīt, ka man nav taisnība," sacīja Klarsfelds.

Ebreju institūciju pārstāvības padome Francijā (CRIF) ir aicinājusi vēlētājus "mobilizēties, lai novērstu Nacionālās apvienības nākšanu pie varas, masveidā balsojot par kandidātiem no demokrātiskām un republikāniskām partijām, un kategoriski noraidīt jebkādu kompromisu ar "Nepakļāvīgo Franciju"".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu