Krievija melo par Zelenska sievas iegādātu miljonus vērtu "Bugatti" automašīnu

Apollo.lv
Foto: truemind114/"X"

Internetā izplatītā informācija, ka Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sieva Olena iegādājusies 4,5 miljonus eiro vērtu "Bugatti" automašīnu, ir Krievijas mēģinājums izplatīt dezinformāciju, vēsta Latvijas Radio.

Uzņēmums "Bugatti" šo informāciju noliedzis kā nepatiesu, draudot ar tiesvedību pret tiem, kas to izplatīja.

Nepatiesais stāsts, kas izplatīts sociālo tīklu vietnēs, bija kļūdains, un tajā tika izmantots šķietami mākslīgā intelekta ģenerēts video ar iespējamu automašīnas "Bugatti" pārdevēju, kurš it kā apstiprināja, ka Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska ir iegādājusies transportlīdzekli par ASV nodokļu maksātāju naudu.

2023. gadā viltus ziņas, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par ASV piešķirto finansējumu esot slepus nopircis divas jahtas, sasniegušas plānoto auditoriju – tām noticējusi daļa ASV kongresmeņu, kuri pašlaik nespēj vienoties par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai. Raidorganizācija BBC izpētījusi, ka dezinformāciju palīdzējusi izplatīt kāda ar Krieviju saistīta vietne, kuras uzturētāji mēģina izlikties par amerikāņiem.

Dezinformācijas kampaņa aizsākās ar platformā "YouTube" ievietotu video. Lai gan tas bija vienīgais no šī konta ievietotais video, tajā paustie apgalvojumi, ka Zelenskis ar divu padomnieku starpniecību par 75 miljoniem ASV dolāru nopircis divas jahtas, tika pārpublicēti bijušā ASV jūras spēku karavīra, kurš tagad dzīvo Krievijā, izveidotā mājaslapā un pēc tam izplatījās sociālajos tīklos.

Tā izrādījās pilnīga nepatiesība.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu