Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Kā mežsaimniekiem un koksnes piegādes ķēdes uzņēmumiem nodrošināt atbilstību ES prasībām?

Atskats PEFC Meža Forumu
Foto: Serrgey75/Shutterstock

Maija vidū Parīzē notika PEFC ikgadējais Meža Forums, kas pulcēja ap 200 dalībniekiem no 56 valstīm. Galvenokārt forumā tika pārstāvētas dažādas PEFC nacionālās pārstāvniecības un starptautiskas organizācijas. Forumā tika diskutēts par meža apsaimniekošanas izaicinājumiem, t.sk. mūsdienās tik svarīgajiem klimata un vides jautājumiem, kā arī bija iespēja uzzinātu vairāk par PEFC aktualitātēm.

Pašlaik Starptautiskais PEFC (PEFC International) aktīvi strādā pie tā, lai pavisam drīz PEFC sistēma pilnībā tiktu pielāgota ES atmežošanas regulas (EUDR) prasībām (regulas mērķis ir nodrošināt, lai galvenās produktu grupas, t.sk. koksne, ko tirgo un patērē ES, vairs neveicinātu meža pārveidošanu citos zemes lietošanas veidos un meža degradāciju). Jau esošā PEFC dokumentācija nodrošina atbilstību atsevišķām regulas jomām, bet, lai pilnībā salāgotu prasības, ir nepieciešams precizēt gan PEFC meža apsaimniekošanas, gan PEFC koksnes piegādes ķēdes standartus. Arī PEFC Latvija pēc starptautiskās dokumentācijas aktualizēšanas plāno veikt nepieciešamās izmaiņas Latvijas nacionālajā PEFC dokumentācijā. Tādējādi

jau pavisam drīz PEFC sertificētie uzņēmumi un meža īpašnieki varēs izmantot PEFC sistēmas risinājumus, kas nodrošinās atbilstību regulas (EUDR) prasībām.

Starptautiskais PEFC ir veicis arī virkni nepieciešamo izmaiņu, lai pielāgotu savu dokumentāciju ES atjaunojamās enerģijas direktīvas (RED) prasībām. Šī direktīva ir saistoša uzņēmumiem, kam jāpierāda resursu ieguve un ilgtspēja attiecībā uz biomasas ražošanas un izmantošanas procesiem. PEFC sistēmas atbilstība direktīvas prasībām atvieglos piekļuvi gan vietējiem, gan starptautiskiem enerģijas un siltuma tirgiem. Pašlaik tiek gaidīts, kad Eiropas Komisijā tiks pabeigta PEFC dokumentācijas izvērtēšana un tiks iegūta PEFC sistēmas atzīšana.

Pēc atzīšanas statusa iegūšanas, uzņēmumiem, kuri sertificēsies PEFC sistēmā, tiks dota iespēja vienlaicīgi apliecināt atbilstību arī ES atjaunojamās enerģijas direktīvas prasībām.

Foruma laikā nacionālās pārstāvniecības dalījās arī savos pieredzes stāstos, akcentējot procesus, kas palīdz stiprināt ilgtspējas standartu prasību ieviešanu. Piemēram, PEFC Zviedrija dalījās savā pieredzē par mežsaimniecības pakalpojuma sniedzēju sertifikāciju. Kopumā Zviedrijā meža sektorā darbojas ap 4000 pakalpojuma sniedzēju un lielākais vairums jeb 3800 ir ieguvuši un uztur PEFC pakalpojuma sniedzēja sertifikātus. PEFC sertificētiem pakalpojuma sniedzējiem ir nozīmīga loma PEFC meža apsaimniekošanas sertifikācijas nodrošināšanā, jo pakalpojuma sniedzējiem piemērojamā standartā ir integrēti ne tikai tehniski jautājumi, bet arī ar vidi saistīti jautājumi, t.sk. klimata jautājumi. Zviedrijā pakalpojumu sniedzēju sertifikācija privātajiem meža īpašniekiem atvieglo PEFC meža apsaimniekošanas sertifikācijas prasību nodrošināšanu, jo apsaimniekošanas darbus veic sertificēti darba veicēji.

Arī Latvijā PEFC pakalpojuma sniedzēju jeb mežsaimniecības darbuzņēmēju sertifikācijas programma darbojas kopš 2018. gada.

Pašlaik mežsaimniecības darbuzņēmēju sertifikātu uztur 28 uzņēmumi (detalizēts saraksts šeit). Sertificētos darba veicējus reizi gadā auditē neatkarīga, akreditēta sertifikācijas organizācija, lai pārliecinātos par atbilstību standartam. Tādējādi sertificētiem meža īpašniekiem, piesaistot sertificētus darba veicējus ir vieglāk nodrošināt PEFC meža apsaimniekošanas standarta prasības.

Noslēgumā foruma dalībnieki apmeklēja PEFC sertificētos Chantilly mežus, kur klātesošie varēja pārliecināties, kā klimata pārmaiņas ietekmē šos mežus un uzzināt, kā izvēlēties atbilstošas apsaimniekošanas metodes, lai nodrošinātu šo mežu vitalitāti un noturību.

Francijā PEFC sertifikācijas sistēmai ir ļoti liela nozīme ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas nodrošināšanā, tādēļ arī, piemēram, 

Parīzes Notre-Dame (Notre-Dame de Paris) katedrāles jumta konstrukcijas pārbūve tika izmantoti PEFC sertificēti materiāli.

PEFC Francija ir oficiāli piešķīrusi PEFC projekta sertifikātu valsts uzņēmumam Rebâtir Notre-Dame de Paris, kas ir restaurācijas projekta pasūtītājs (vairāk informācijas šeit).

Pašlaik sertificēto meža platību ziņā PEFC ir lielākā sertifikācijas sistēma pasaulē. Arī Latvijā PEFC sistēmā sertificēti vairāk nekā 50% mežu.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu