Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Kāpēc EURO 2024 favorītes ir tik garlaicīgas? Poļu žurnālists izstāsta iemeslu (2)

Kilians Mbapē un Kevins de Breine pēc ārkārtīgi garlaicīgas Francijas un Beļģijas spēles.
Kilians Mbapē un Kevins de Breine pēc ārkārtīgi garlaicīgas Francijas un Beļģijas spēles. Foto: picture alliance / firo Sportphoto/Scanpix

Nav noslēpums, 2024. gada Eiropas čempionātā favorīšu parādītais futbols nereti bijis ārkārtīgi neizteiksmīgs un garlaicīgs. Polijas sporta komentētājs Darjušs Špakovskis dalījies ar savu ieskatu turnīra problēmā.

Šajā turnīrā vairākas futbola lielvalstis saņēmušas lērumu kritikas par "antifutbola" spēlēšanu. Gūtie vārti EURO 2024:

  • 4 – Anglija (viens papildlaikā)
  • 3 – Francija (pendele un divi pretinieku trāpījumi savos vārtos) 
  • 3 – Itālija
  • 2 – Beļģija

Anglijas sastāvā ir Premjerlīgas, Vācijas Bundeslīgas un Spānijas "La Liga" 2023./24. gada sezonas labākie spēlētāji. Tomēr komanda spēlē tā kā pastarīte. Anglija pastāvīgi cenšas nokaitēt mača gaitu ar garlaicīgu futbolu, pacenšoties gūt tikai vienus vārtus un tad sākot izspēles no aizsardzības. Zvaigžņotā britu izlase spējusi gūt tikai četrus vārtus pret Slovākiju, Dāniju, Slovēniju un Serbiju – komandām, pret kurām Anglija bija izteikta favorīte.

Kritiku izpelnījusies arī Francijas izlase, kas turnīra četros mačos vēl arvien nav pati guvusi vārtus no spēles. 

Polijas sporta komentētājam Špakovskim ir ideja, kāpēc situācija ir tāda.

"Manuprāt, šis ir nogurušu komandu – nogurušu futbola zvaigžņu – turnīrs," polis sacīja. "Es sāku domāt, ka UEFA, un pēc diviem gadiem FIFA, cenšas izspiest sulu no citrona, kurā tās vairs gandrīz nav."

2025. gada vasarā FIFA rīkos klubu pasaules kausu, kas norisināsies mēnesi. Tādējādi futbola zvaigznēm būs jāspēlē vienu vasaru vairāk, nekā ierasts. Un spēļu skaits jau ir ārkārtīgi augsts. Anglijas izlasē četri spēlētāji 2023./24. gada sezonā nospēlēja vairāk nekā 50 mačus. 

Premjerlīgas klubi pavisam drīz sāks gatavoties nākamajai sezonai. Piemēram, Mančestras "United" jau 15. jūlijā aizvadīs pirmo pārbaudes maču – tikai vienu dienu pēc Eiropas čempionāta fināla.

Tādējādi angļu futbolisti varētu sākt gatavoties nākamajai sezonai bez īpašas atpūtas. Lai gan jāpiemin, ka Eiropas čempionāta dalībniekiem atļauts atgriezties klubu rindās vēlāk nekā pārējai komandai.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu