"Ja Krievija uzbruktu": Igaunija atbild, cik ilgi tā izturētu, līdz ierastos NATO spēki (12)

Apollo.lv
Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas armijas 2.kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mati Tikerpū Spānijas izdevumam "El Pais" skaidrojis, cik ilgi Igaunija varētu izturēt Krievijas uzbrukumu līdz NATO spēku ierašanās brīdim.

NATO valsts, kurai ir kopīga sauszemes robeža ar Krieviju, "varētu pretoties iebrukumam divas nedēļas," intervijā Spānijas medijam "El País" sacīja pulkvedis Tikerpū.

Viņš norāda, ka tas būtu "pietiekami ilgs laiks, lai ierastos sabiedroto papildspēki".

Igaunija, kurā ir tikai 1,4 miljoni iedzīvotāju, norāda, ka tās aizsardzības izdevumi 2024. gadā sasniegs vairāk nekā 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir krietni vairāk nekā lielākajā daļā NATO valstu, ņemot vērā attiecību pasliktināšanos ar Krieviju un bažas par iebrukuma gaitām Ukrainā.

Igaunija arī ir sniegusi Ukrainai lielāku militāro palīdzību nekā jebkura cita valsts IKP izteiksmē. Spānijas izdevums ziņo, ka ASV, Lielbritānijas un Francijas karavīri bieži apmeklē mācību bāzi, kas atrodas aptuveni padsmit kilometru attālumā no robežas ar Krieviju, un tas liecina, ka NATO pastiprina savu pieeju šim reģionam.

Šī gada februārī intervijā Igaunijas nacionālajai raidorganizācijai ERR Tikerpū sacīja, ka "neko nevar izslēgt", kad runa ir par gatavošanos iespējamam Krievijas uzbrukumam.

Karš Ukrainā sniedzis Igaunijai zināmu iepriekšēju informāciju, kas palīdz tai noteikt savu spēku prioritāti, Tikerpū sacīja izdevumam.

Bezpilota lidaparāti un artilērija būs galvenie jebkurā konfliktā, sacīja Igaunijas pulkvedis, norādot, ka Krievija joprojām dod priekšroku masveida "gaļas viļņu" uzbrukumiem, nevis saviem augstas precizitātes ieročiem.

Neraugoties uz palielinātajiem militārajiem izdevumiem, Igaunijas bruņotie spēki ir ierobežoti – tās armijā nav galveno kaujas tanku, bet vienīgajā operatīvajā gaisa spēku bāzē netālu no Tallinas nav kaujas lidmašīnu.

2022 Igaunijas Aizsardzības ministrija paziņoja par sešu ASV ražotu daudzkārt lietojamu raķešu sistēmu HIMARS iegādi, kas tiks piegādātas šogad, ziņoja medijs "15min".

Nesenā Igaunijas izlūkdienestu ziņojumā lēsts, ka Krievija tuvākajos gados plāno izvietot pie robežas gandrīz 40 000 karavīru, vēsta "El País".

Tas ir krietni vairāk nekā Igaunijas aktīvajā armijā, kurā ir 4200 karavīru, lai gan, pateicoties valsts iesaukšanas politikai, Igaunijā ir teju 40 000 apmācītu rezervistu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu