Maina lomā paturamo zivju daudzumu pašpatēriņa zvejā publiskos iekšējos ūdeņos (1)

LETA
Foto: Lita Krone/LETA

Valdībā otrdien nolēma mainīt lomā paturamo zivju daudzumu pašpatēriņa zvejā publiskos iekšējos ūdeņos, nosakot, ka turpmāk arī pašpatēriņa zvejā varēs paturēt piecas līdakas, un tikai viena no tām varēs būt garāka par 75 centimetriem, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Tāpat atbilstoši makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumiem, turpmāk pašpatēriņa zvejā publiskos iekšējos ūdeņos viena persona lomā varēs paturēt septiņas vimbas, kas ir par divām vairāk nekā iepriekš un piecus zandartus, no kuriem tikai viens varēs būt garāks par 75 centimetriem.

Savukārt zušus varēs paturēt tikai vienu, izņemot Alauksta, Alūksnes, Cirma, Dridža, Feimaņu un Ismeru ezerā, kā arī Kālezerā, Ludzas, Odzes, Rāznas, Rušona, Sedziera, Sivera, Spāres Sventes un Usmas ezerā, kuros varēs paturēt trīs zušus, jo no šiem ezeriem nav iespējama zušu migrācija uz jūru. Pārējo sugu zivis pašpatēriņa zvejā lomā varēs paturēt bez izmaiņām.

Ministrijas pārstāvji skaidro, ka vajadzību mainīt zivju loma lielumu atpūtas un pašpatēriņa vajadzībām radījušas izmaiņas attiecīgo zivju sugu krājumā, īpaši tādām sugām, kuru aizsardzības pasākumus ievieš visā Eiropā, piemēram, zušiem. Savukārt izmērā lielo īpatņu aizsardzība līdakām un zandartiem ir nepieciešama, lai nodrošinātu labākas iespējas šo sugu dabiskā nārsta norisei un tā lielākai produktivitātei. Savukārt vimbu krājums pēc zinātnieku novērtējuma ir stabils, tāpēc ir iespējams to ieguves limitu palielināt.

ZM pārstāvji norāda, ka grozījumi noteikumos par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos veikti, lai salāgotu pašpatēriņa zvejā publiskos ūdeņos nozvejā paturamo noteiktu sugu zivju apjomu un atsevišķām zivju sugām arī papildus noteikto zivju garuma ierobežojumu ar Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos paredzētajām prasībām. Vienāds noteiktu zivju sugu loma lielums jau daudzus gadus ir spēkā zivju ieguvei atpūtas nolūkos vai savam patēriņam, jo ne makšķerēšanā, ne pašpatēriņa zvejā iegūtās zivis nav atļauts pārdot. Tās var izmantot savām vajadzībām, tāpēc paredzēti zivju ieguves limiti.

Līdz ar to noteikumu grozījumi paredz, ka pašpatēriņa zvejā paturamā loma lielumam katrā zvejas rīka pārbaudes reizē jāatbilst Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos paredzētajiem skaita un izmēra rādītājiem. Tas nozīmē, ka turpmāk, mainot loma lielumu iepriekš minētajos noteikumos, tas vairs nebūs jādara noteikumos par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos, jo tajos jau būs atsauce uz attiecīgām Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumu normām.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu