"Bļauj kā modinātājs!" Mārupes iedzīvotājs beidzot satiek putnu, kurš viņu terorizē kopš jūnija sākuma (1)

Apollo.lv
Pupuķis.
Pupuķis. Foto: Apollo.lv aculiecinieks

Kāds Mārupes iedzīvotājs sazinājās ar portālu Apollo.lv, lai informētu, ka beidzot ticis galā ar mistēriju un saticis putnu, kurš ar savu spalgo balsi viņu terorizē kopš jūnija sākuma.

Jau vairāk nekā mēnesi kāda Mārupes iedzīvotāja mieru agrās rīta stundās traucējis nezināms putns.

"Bļauj kā modinātājs no pieciem no rīta!" emocijas neslēpj Mārupes iedzīvotājs, kurš vēlējās palikt anonīms.

Izrādās, miera traucētājs ir reti sastopamais pupuķis.

Video: Pupuķis Rīgā, Naudītes ielas mazdārziņos. 2020. gada 2. jūlijs

Latvijas Ornitoloģijas biedrība vēsta, ka dzied tikai pupuķu tēviņi. Dziesmas ornitologi vērtē kā diezgan vienkāršas, parasti tās sastāv no vairākkārt atkārtotām frāzēm "up up up". Vienā frāzē var būt arī divas, četras vai pat piecas zilbes. 

Biedrība, atsaucoties uz spāņu zinātnieku pētījumiem, raksta, ka pupuķu mātītes biežāk izvēlas tēviņus, kuri dziesmā vienā frāzē spēj izdziedāt vairāk zilbju. Mātītes šādiem izciliem dziedātājiem dēj vairāk olu, un šādos perējumos izdzīvo vairāk mazuļu. Šādi tēviņi esot labāki barības gādātāji. 

"Pupuķu tēviņi sākot dziedāt uzreiz pēc atgriešanās ligzdošanas vietās, tas notiek aprīļa beigās. Aktīvās dziedāšanas periods turpinās līdz jūnija beigām. Dziedāšanai pupuķi izvēlas kādu augstāku vietu – ēkas jumtu, koka galotni, elektrības stabu. Lai pastiprinātu dziesmas skaļumu, dziedot pupuķis klana galvu, piepūšot kaklu.

Visaktīvāk pupuķu tēviņi dzied no rīta, dažas stundas pēc saullēkta," vēsta Ornitoloģijas biedrība. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu