Viļņā prezentē pilsētas aizsardzības plānu

LETA
Viļņa. Ilustratīvs attēls.
Viļņa. Ilustratīvs attēls. Foto: Vaidotas Grybauskas/Shutterstock

Viļņas varasiestādes otrdien iepazīstināja ar savu aizsardzības plānu, kas ietver pretmobilitātes parku, bezpilota lidaparātu skrejceļu un jaunus evakuācijas plānus.

Kā norāda pašvaldība, Lietuvas galvaspilsētas aizsardzības plāns sastāv no divām galvenajām daļām. Aizsardzības atbalsta daļā ietilpst rīcības plāns pretmobilitātes parkam, dronu ekosistēmai ar jaunu skrejceļu, militārajai komandantūrai un Vācijas brigādes uzņemšanai. Savukārt civilās aizsardzības pastiprināšanas plāns ietver patvertņu tīklu, evakuācijas plānus un saziņu ar iedzīvotājiem.

"Mēs uzskatām, ka mūsu ieguldījums šeit ir ļoti nozīmīgs, jo, pirmkārt un galvenokārt, Viļņa ir galvaspilsēta un tādējādi pirmais mērķis.

Protams, mūsu ģeogrāfiskais novietojums netālu no robežas ar Baltkrieviju, dažus desmitus kilometru attālumā, mums ir Astravjecas atomelektrostacija, kas rada savu apdraudējumu," otrdien žurnālistiem sacīja Viļņas mērs Valds Benkunsks.

Viļņas varasiestādes plāno iegādāties tādus pretmobilitātes pasākumus kā betona ceļa barjeras, betona pūķa zobus un tā dēvētos tērauda ežus, lai nepieciešamības gadījumā pastiprinātu ieeju pilsētā aizsardzību un apgrūtinātu potenciālo ienaidnieku pārvietošanos.

Iepirkumu plānots veikt šogad, un tam varētu būt nepieciešams līdz vienam miljonam eiro.

Kā stāstīja Benkunsks, šovasar plānots izveidot arī dronu trasi atklātā vietā Viļņas Šeškine rajonā. Tā tiks aprīkota ar pacelšanās platformām, tīkliem, žogiem, šķēršļiem un dronu apmācībai piemērotu virsmu. Vieta būs pieejama ikvienam, un cilvēki to varēs izmantot treniņiem, rezervējot laiku elektroniskajā sistēmā.

Lietuvas galvaspilsēta rudenī plāno arī atjaunināt evakuācijas plānus, taču tie netiks publiskoti. Plānots arī palielināt patvertņu skaitu.

Pašlaik Viļņā ir 672 vietas, kurās uz īsu laiku varētu patverties aptuveni puse Lietuvas galvaspilsētas iedzīvotāju, teica mērs.

"Valsts tiesību normas nosaka, ka šim īpatsvaram jābūt vismaz 60%. Taču mūsu mērķis noteikti nav apstāties pie 60%, un šogad mēs vēlamies virzīties uz 100% un izveidot tādu patversmju tīklu, kas aptvertu visu Viļņu," sacīja Viļņas mērs.

Pašvaldības mērķis būs arī uzstādīt 52 papildu brīdinājuma sirēnas un sagatavot papīra formātā rokasgrāmatu ar galveno informāciju par to, kā rīkoties ārkārtas situācijā. Pašvaldības plānos ietilpst arī īpaša tālruņa līnija, mobilā lietotne un rezerves radioiekārtu iegāde.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu