VIDEO Latvijas jaunieši arvien biežāk pārdozē bīstamas narkotiskās vielas

Narkotikas skolā. Ilustratīvs attēls
Narkotikas skolā. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

2023. gadā laboratoriski fiksēti 220 gadījumi ar konkrēto bīstamo vielu pārdozēšanu, šogad pirmajos sešos mēnešos to ir jau 140, TV3 raidījumā "900 sekundes" pastāstīja Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna.

Popularitāti jauniešu un ne tikai vidū ieguvuši sintētiskie opioīdi, kas pazīstami kā nitazēni.

Astrīda Stirna norāda, ka konkrētie opioīdi – nitazēni – nāk ar lielu bīstamību, lielu pārdozēšanas risku. "Kad deva ir par lielu, cilvēkam notiek elpošanas apstāšanās, pie kuras ir nepieciešama reanimācija.

Tas prasa ātru iejaukšanos, jo pretējā gadījumā tas var beigties letāli," viņa stāsta. 

RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja uzsver, ka ne vien neatliekamās palīdzības vai bērnu slimnīcas mediķi redz tendences pieaugumu, bet arī RPNC.

Jau ziņots, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) arvien biežāk ar neatliekamo palīdzību ļoti smagā stāvoklī tiek atvesti jaunieši, kuri lietojuši nezināmas izcelsmes apreibinošas vielas, ceturtdienas vakarā vēstīja raidījums "TV3 ziņas".

Raidījums informē, ka šī gada jūnijā uz BKUS atvesti jau deviņi narkotikas pārdozējušu jaunieši, piebilstot, ka visi jaunieši atradās ļoti smagā stāvoklī, kā arī daži slimnīcā nonāk atkārtoti. Vienu no viņiem trešdien palaida mājās, bet ceturtdienas rītā atkal atveda atpakaļ.

Kopumā no gada sākumā uz bērnu slimnīcu atvesti 29 bērni vecumā no 13 līdz 18 gadiem, kuri bija pārdozējuši narkotiskās vielas.

BKUS virsārste Renāte Snipe raidījumā norādīja, ka liela daļa bērnu nezina, ko ir lietojuši, bet tie ir lieli dzīvības draudi, tāpēc ārstniecības iestāde vēršas pie jauniešiem un viņu vecākiem, jo patlaban tirgū ir nonācis kaut kas bīstams.

Tāpat viņa piebilda, ka slimnīca par to ir informējusi policiju.

Viela, kas, visticamāk, aplaistīta ar opiāta tipa narkotiku, nelielās devās izraisa dzīvībai bīstamu stāvokli - elpošanas apstāšanos, vēsta raidījums.

"Uztraucamies par šo lielo bērnu skaitu. Un par to, ja viņus neizdodas atrast laikus, viņi var aiziet bojā. Vai arī atrast novēloti", norādīja Snipe.

Savukārt Valsts policija ceturtdien raidījumam nebija gatava sniegt komentāru par izveidojušos situāciju, solot atbildi uz interesējošajiem jautājumiem sniegt piektdien.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu