Jūrmalas pludmales apmeklētājiem aizliedz smēķēt un celt teltis

LETA
Cilvēki pludmalē pie Dzintariem.
Cilvēki pludmalē pie Dzintariem. Foto: Paula Čurkste/LETA

Turpmāk Jūrmalas pludmalēs būs aizliegts smēķēt un celt teltis, paredz pašvaldības aktualizētie saistošie noteikumi "Par Jūrmalas valstspilsētas pludmales un peldvietu izmantošanu Rīgas līča piekrastē".

Tāpat kā līdz šim, pilsētas pludmalēs un peldvietās ir aizliegts peldēt tālāk par peldvietas norobežojošām zīmēm jeb bojām un speciāli izveidotajos ūdens koridoros. Tāpat nedrīkst izmantot ūdens transportlīdzekļus un peldlīdzekļus oficiālo peldvietu robežās, izņemot speciāli izveidotos ūdens koridoros nokļūšanai aiz peldēšanai paredzētās robežas. Noteikumi arī paredz aizliegumu izvietot atrakcijas bez saskaņojuma ar Centrālo administrāciju.

Pašvaldībā norāda, ka kurt ugunskurus un celt teltis saskaņā ar Aizsargjoslu likumu ir aizliegts krasta kāpu aizsargjoslā, taču pašvaldības ieskatā, šādu darbību veikšana ir pieļaujama šim nolūkam speciāli ierīkotās vietās arī pludmales zonā, saskaņojot konkrētas vietas ar pašvaldību, piemēram - publisku pasākumu laikā, tā mazinot vairākus riskus, tostarp drošības, ņemot vērā apbūves tuvumu, pludmales apmeklējuma intensitāti, apsaimniekošanas pasākumu īstenošanu un citus faktorus. Tāpēc noteikts aizliegums kurt ugunskurus, izņemot pašvaldības rīkotu pasākumu laikā, publisku pasākumu laikā, apsaimniekošanas darbu vajadzībām, kā arī iznomātajos pludmales nogabalos, nodrošinot atbilstoši iekārtotu ugunskura vietu un saskaņojot ar Centrālo administrāciju. Aizliegts arī izmantot grilus, izņemot iznomātajos pludmales nogabalos.

Pašvaldība arī aizliegusi ierīkot nakšņošanas vietas, celt teltis. Aizliegums nav attiecināms uz nelielām, atvērta tipa teltīm, kas tiek izmantotas dienas laikā saules aizsardzībai.

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma paredz smēķēšanas ierobežojumus publiskās un citās šajā likumā noteiktajās vietās, atgādina pilsētas domē. Atbilstoši likumam, secināms, ka aizliegums attiecināms tikai uz 11 oficiālajām peldvietām aptuveni septiņu kilometru garumā, kas izvietotas Rīgas līča piekrastē. Bet pārējā pludmalē aizliegums būtu attiecināms kā uz citu publisku vietu, ja smēķēšana ir personas klātbūtnē un persona pret to iebilst, secinājusi pašvaldība. Taču, pašvaldības ieskatā, ņemot vērā pludmales apmeklējuma noslodzi, apmeklētāju plūsmu un intensitāti, aizliegums ir nosakāms un attiecināms uz visu Jūrmalas Rīgas līča pludmales zonu 24 kilometru garumā, ne tikai peldvietu robežās, jo, neskatoties uz to, ka ir noteiktas oficiālo peldvietu robežas, Rīgas līča pludmale, ņemot vērā dzīvojamo apkaimju tuvumu, kā arī pludmales apmeklētāju plūsmu, tiek izmantota rekreācijai visā tās garumā ar blīvu apmeklējuma slodzi.

Tāpēc, lai izslēgtu konfliktsituācijas, dažādu sabiedrības viedokļu sadursmes, kā arī radītu pludmalē drošu un veselu, tostarp sanitāri tīru vidi, saistošie noteikumi noteic aizliegumu smēķēt visā pludmalē, ne tikai peldvietu robežās. Aizliegums attiecināms uz visiem tabakas izstrādājumiem un jebkurām smēķēšanas ierīcēm, tai skaitā elektroniskām smēķēšanas ierīcēm.

Noteikumi arī paredz, ka ar ūdens sporta veidiem - kaitbordu, vindsērfingu atļauts nodarboties speciāli tam paredzētās vietās. Kauguros tas iespējams no Brekšu ielas 600 metrus rietumu virzienā, Asaros - 600 metrus austrumu virzienā no peldvietas "Asari" robežas, Pumpuros - no Upes līdz Gundegas ielai. Lielupē šāda teritorija ir no peldvietas "Lielupe" robežas uz Lielupes grīvas pusi 600 metrus austrumu virzienā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu