EURO 2024 sensācija izpaliek – Anglija dramatiski izglābjas un uzveic Slovākiju

Papildināts 21:41, 30. jūnijs, 2024
Anglijas izlases futbolisti.
Anglijas izlases futbolisti. Foto: AFP/SCANPIX

Anglijas futbolisti svētdien Vācijā mačā ar Slovākiju atspēlējās piektajā kompensācijas laika minūtē un papildlaikā iekļuva 2024.gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā.

Anglija Gelzenkirhenē papildlaikā uzvarēja ar 2:1 (0:1, 1:0, 1:0).

Jau trešajā minūtē dzelteno kartīti nopelnīja Anglijas izlases aizsargs Marks Gehi, kas nozīmēja, ka Anglijas iekļūšanas gadījumā ceturtdaļfinālā viņam mačs būs jāizlaiž.

Mača sākumā slovāki vairāk sita pa pretinieku vārtiem, taču netrāpīja vārtu četrstūrī.

25.minūtē pretuzbrukumā Davids Strelecs ar piespēli vienu pret Anglijas vārtsargu Džordanu Pikfordu izvirzīja Ivanu Šrancu, kurš garām vārtsargam raidīja bumbu vārtu kreisajā apakšējā stūrī - 1:0 Slovākijas labā.

50.minūtē pēc Kīrana Tripjēra piespēles no laukuma kreisās puses Fils Foudens no vārtu priekšas raidīja bumbu vārtos, taču videoatkārtojums liecināja, ka Foudens ir bijis aizmugurē.

55.minūtē Strelecs ar tālu sitienu mēģināja pārspēt Pikfordu, kurš bija tālu izgājis no vārtiem, taču bumbu lidoja garām vārtu labajam stabam.

66.minūtē Anglijai savainotā Tripjēra vietā laukumā nāca uzbrucējs Kouls Palmers.

78.minūtē pēc Foudena brīvsitiena Herijs Keins ar galvu sita no soda laukuma vidus, taču bumba lidoja garām vārtu kreisajam stūrim.

81.minūtē Deklans Raiss trāpīja pa vārtu kreiso stabu, bet Keins no staba atlēkušo bumbu raidīja pāri vārtiem.

Anglija uzbruka, mēģinot izlīdzināt rezultātu, un piektajā no sešām kompensācijas minūtēm pēc Kaila Volkera izpildītā auta iemetiena no labās puses bumba lidoja līdz pat tuvējam vārtsarga laukuma stūrim, kur cīņā par to uzvarēja Marks Gehi, pāradresējot bumbu tālāk Džūdam Belingemam, kurš atmuguriski "šķērītē" raidīja bumbu vārtu labajā stūrī - 1:1.

Tas bija pirmais Anglijas izlases futbolistu sitiens, pēc kura bumba trāpīja vārtos.

Papildlaika pirmās minūtes beigās angļi ar otro trāpījumu vārtu četrstūrī guva otros vārtus. Pēc Ezes sitiena ārpus soda laukuma bumba atsitās pret zemi, uzlidoja gaisā, un to no soda laukuma kreisās puses ar galvu uz labo pusi pāradresēja Aivens Tonijs, Keinam ar galvu raidot bumbu vārtu labajā pusē - 2:1 Anglijas labā.

Pagarinājuma pirmā puslaika kompensācijas laikā tuvu vārtu guvumam bija slovāku aizsargs Peters Pekarīks, kurš pēc piespēles no kreisās puses pie vārtu labā staba apsteidza Ezi, taču raidīja bumbu nedaudz virs pārliktņa.

Pagarinājuma otrā puslaika sākumā angļi Keinu un Belingemu nomainīja pret uz aizsardzību vērstiem spēlētājiem un galveno uzmanību veltīja rezultāta nosargāšanai.

Vēl papildlaika pirmajā kompensācijas minūtē Tonijs no soda laukuma sita nedaudz pāri Slovākijas izlases vārtiem.

Anglijas futbolisti apakšgrupā ar 1:0 pārspēja Serbiju un spēlēja neizšķirti ar Dāniju (1:1) un ar Slovēniju (0:0), ieņemot grupā pirmo vietu ar pieciem punktiem. Savukārt Slovākija ar 1:0 apspēlēja Beļģiju, piekāpās Ukrainai ar 1:2, spēlēja neizšķirti ar Rumāniju (1:1) un apakšgrupā ierindojās trešajā pozīcijā.

Piecās no sešām abu komandu tikšanās reizēm pārāki bija bijuši angļi, bet 2016.gadā Eiropas čempionātā grupu turnīrā cīņa noslēdzās bez gūtiem vārtiem.

Slovāki Eiropas čempionātā izslēgšanas spēles ir sasnieguši tikai trešo reizi.

Plkst.22 pēc Latvijas laika Ķelnē spēkosies Spānija un Gruzija, maču tiešraidē translējot televīzijas kanālam TV6.

1.jūlijā astotdaļfināla mačos tiksies Francija ar Beļģiju un Portugāle ar Slovēniju un 2.jūlijā - Rumānija ar Nīderlandi un Austrija ar Turciju.

Sestdien pirmajos astotdaļfināla mačos Šveice ar 2:0 pārspēja Itāliju, bet Vācija ar 2:0 - Dāniju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas bija sadalītas sešās apakšgrupās, izslēgšanas spēļu turnīrā iekļūstot katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējām un četrām labākajām trešo vietu ieguvējām.

2024.gada Eiropas čempionāts no 14.jūnija līdz 14.jūlijam norisinās desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā.

2021.gadā Londonā par Eiropas čempioni kļuva Itālija, kas finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Anglijas izlases sastāvs: Džordans Pikfords; Kīrans Tripjērs (Kouls Palmers, 66.min.), Marks Gehi, Džons Stounss, Kails Volkers; Fils Foudens (Aivens Tonijs, 90.+4.min.), Deklans Raiss, Džūds Belingems (Ezri Konsa, 106.min.), Kobijs Meino (Ebereči Eze, 84.min.), Bukajo Saka; Herijs Keins (Konors Galahers, 106.min.).

Slovākijas izlases sastāvs: Martins Dūbravka; Dāvids Hancko, Milans Škrinjars, Deniss Vavro, Peters Pekarīks (Lubomirs Tupta, 109.min.); Ondrejs Duda (Lāslo Bēness, 81.min.), Stanislavs Lobotka, Jurajs Kucka (Matušs Bero, 81.min.); Lukāšs Haraslins (Tomāšs Suslovs, 61.min.), Davids Strelecs (Roberts Boženiks, 61.min.), Ivans Šrancs (Norberts Ģombērs, 90.+3.min.).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu