Grieķiju plosa desmitiem mežu ugunsgrēku. Bažas, ka lielākais posts vēl tikai priekšā

LETA
Foto: Reuters/ScanPix

Uz dienvidaustrumiem no Atēnām svētdien izcēlās plašs meža ugunsgrēks laikā, kad ugunsdzēsēji Grieķijā cīnās ar desmitiem ugunsgrēku un bažījas, ka lielākais vasaras karstuma posts vēl tikai priekšā.

Grieķija, kas ir pieradusi pie karstām vasarām, piedzīvo grūtu meža ugunsgrēku sezonu pēc viskarstākās ziemas un visagrākā karstuma viļņa vēsturē, kad gaisa temperatūra sasniedza 44 grādus pēc Celsija skalas.

Kā vēsta ziņu aģentūra AMNA, plašais ugunsgrēks izcēlās svētdienas rītā Keratejas apgabala Plakas rajonā tuvu mājām, kamēr apkārtnē pūta spēcīgs vējš.

Ugunsgrēka dzēšanā tika iesaistīti aptuveni 56 ugunsdzēsēji ar 17 transportlīdzekļiem, kuriem palīdzēja astoņas lidmašīnas un divi helikopteri.

Īsi pēc plkst.12.30 tika aktivizēta ārkārtas situāciju trauksmes sistēma, aicinot iedzīvotājus evakuēties no Markati, Plaka un Panoramas rajoniem.

Sestdien tajā pašā rajonā bija izcēlies vēl viens ugunsgrēks, kas izraisīja evakuācijas rīkojumus, taču to izdevās veiksmīgi kontrolēt.

Par plaša meža ugunsgrēka, kas sestdienas pēcpusdienā izcēlās Serifas salā, kontrolēšanu ugunsdzēsēji paziņoja svētdienas rītā.

"Visa Serifsa dienvidrietumu daļa ir nodegusi. Mēs runājam par teritoriju, kur uguns apstājās pie jūras," telekanālam "MEGA TV" sacīja Serifas mērs Konstantins Revintis.

Sestdien mērs paziņoja, ka ugunsgrēks nodarījis postījumus mājām, vasarnīcām, noliktavām un kapličām.

Civilās aizsardzības ministrijas svētdien izdotajā ugunsbīstamības prognožu kartē Atikā, Peloponēsā, Krētā, Egejas jūras ziemeļu un dienvidu reģionā un Grieķijas centrālajā daļā prognozēts ļoti augsts 4. kategorijas ugunsbīstamības risks.

Meža ugunsgrēks, kas sestdienas pēcpusdienā uzliesmoja Parnitas kalna teritorijā, ko dēvē par "Atēnu plaušām", sestdienas vakarā tika kontrolēts ar papildspēku no Tesālijas, Epirijas un Vidusmaķedonijas reģioniem, kā arī brīvprātīgo ugunsdzēsēju palīdzību.

Saskaņā ar ugunsdzēsēju pārstāvju sniegto informāciju, sestdien Grieķijā izcēlās vairāk nekā četrdesmit ugunsgrēki, vēja ātrumam sasniedzot 28 metrus sekundē.

Premjerministrs Kirjaks Micotakis savā iknedēļas ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" svētdien aicināja grieķus sagatavoties grūtai meža ugunsgrēku sezonai.

"Sarežģīts laiks vēl priekšā. Mūsu centieni ir nepārtraukti. Šajos centienos mūsu sabiedrotie ir jauni rīki, kas veido jaunu profilakses un atbildības kultūru," viņš sacīja.

"Ugunsgrēks Parnitā bija ārkārtīgi sarežģīts, taču tas tika atklāts nekavējoties, pateicoties gaisa novērošanai ar droniem, ko šogad esam ieviesuši Atikas mežos un kalnainos apvidos," viņš uzsvēra.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu