Franciju un Šveici plosa spēcīgas vētras. Bojā gājuši vairāki cilvēki

Papildināts
LETA
Papildināts 17:46, 30. jūnijs, 2024
Lietusgāžu un vētras sekas Šveicē.
Lietusgāžu un vētras sekas Šveicē. Foto: EPA/Scanpix

Spēcīgās vētrās un lietusgāzēs, kas šajā nedēļas nogalē plosīja Franciju, Šveici un Itāliju, gājuši bojā septiņi cilvēki, svētdien paziņoja vietējās varas iestādes.

Trīs cilvēki vecumā no 70 līdz 90 gadiem sestdien gāja bojā Francijas ziemeļaustrumu Obas reģionā, kad spēcīgā vēja laikā koks uzgāzās automašīnai, ar kuru viņi brauca.

Ceturtā pasažiera veselības stāvoklis tiek vērtēts kā kritisks.

Kaimiņvalstī Šveicē četri cilvēki gājuši bojā un vēl viens ir pazudis bez vēsts.

Trīs cilvēki dzīvību zaudēja pēc tam, kad spēcīgas lietusgāzes dienvidaustrumos izraisīja zemes nogruvumu, paziņoja itāliski runājošā Tičīno kantona policija.

Saskaņā ar vietējā laikraksta "La Regione" ziņām bojā gājušas divas sievietes, kuras bija devušās atvaļinājumā Alpu reģionā.

Valē kantonā Šveices rietumos vīrietis tika atrasts miris kādā viesnīcā, paziņoja policija, pieļaujot, ka viņu nesagatavotu varētu būt pārsteigusi straujā ūdens līmeņa celšanās. Cits vīrietis Valē kantonā tiek uzskatīts par bezvēsts pazudušu.

Valē kantonā civilās drošības dienesti paziņoja, ka pēc Ronas un tās pieteku pārplūšanas dažādās vietās tika evakuēti "vairāki simti" cilvēku un slēgti ceļi.

Glābšanas dienesti vērtē, kā vislabāk evakuēt 300 cilvēkus, kas bija ieradušies uz futbola turnīru Pečā, bet vēl gandrīz 70 cilvēki tika evakuēti no atpūtas nometnes Monjo ciematā.

Policija jau iepriekš paziņoja, ka sliktie laika apstākļi īpaši apgrūtina glābšanas darbus, jo vairākas ielejas nav pieejamas un ir atvienotas no elektrības tīkla.

Federālā trauksmes sistēma arī paziņoja, ka daļā Tičīno kantona nav dzeramā ūdens.

Pagājušās nedēļas nogalē Šveices dienvidaustrumus skāra arī spēcīgas lietusgāzes, kuru rezultātā viens cilvēks gāja bojā un tika nodarīti lieli postījumi.

Internetā publicēti attēli no Aostas ielejas Itālijas ziemeļos, kur redzami iespaidīgi plūdi un pieplūdušas upes, kas plūst lejup pa kalnu nogāzēm.

Zinātnieki apgalvo, ka klimata pārmaiņas, ko izraisa cilvēka darbība, palielina ekstremālu laikapstākļu, piemēram, plūdu un vētru, smagumu, biežumu un ilgumu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu