Latvijā radīts mākslīgā intelekta risinājums, kas palīdzēs ātrāk atpazīt insultu

LETA
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Bencemor/Shutterstock

Latvijas mākslīgā intelekta (MI) risinājumu izstrādātājs "Apply" sadarbībā ar radiologiem - asociēto profesoru Kārli Kupču un ārstu Andri Veisu - radījuši risinājumu "Sinapse", kas ar datorredzes palīdzību veselības aprūpes speciālistiem slimnīcās palīdzēs ātrāk diagnosticēt insultu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kopš 2024.gada maija risinājums uzsācis darbību Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS), šobrīd uzrādot 80% efektivitāti.

Išēmiskais insults ir otrais izplatītākais nāves cēlonis un trešais biežākais invaliditātes iemesls pasaulē, tajā skaitā Latvijā. Tas ķermenī var atstāt neatgriezeniskas sekas - runas, kustību traucējumus, ķermeņa paralīzi vienā vai abās ķermeņa pusēs un citas. Lai šos riskus novērstu, svarīgi savlaicīgi saņemt ārsta palīdzību. Labākie rezultāti tiek sasniegti, ja ārstēšanās uzsākta pirmo divu stundu laikā pēc insulta.

Kupčs skaidro, ka brīdī, kad noticis insults, katru minūti iet bojā aptuveni divi miljoni cilvēka nervu šūnu, no kurām katra atbild par savu funkciju. Išēmiskā insulta pirmajās stundās izmaiņas datortomogrāfijas izmeklējumos praktiski nav redzamas vai redzamas ļoti minimāli, un tās atpazīt ar neapbruņotu aci ir izaicinoši. Tam nepieciešama zinošu speciālistu pieredze un kompleksa simptomu analīze. Taču jaunais risinājums iecerēts kā palīgs radiologiem, uzlabojot diagnostikas precizitāti.

"Tas vērsīs uzmanību, vai konkrētajā datortomogrāfijas izmeklējumā potenciāli vērojams išēmisks insults, savukārt ārsta uzdevums šo pieņēmumu apstiprināt. Risinājums ne tikai samazinās diagnostikas laiku, bet būs īpaši noderīgs brīžos, kad pat diennakti ilgstošajās dežūrās ārsta uzmanība ir palēnināta. Tāpat cerams, ka tuvākajā nākotnē šis risinājums noderēs reģionālajām slimnīcām, kur izteiktāk vērojams personāla, tajā skaitā ārstu trūkums, un radiologs nereti izmeklējumus interpretē attālināti," projekta nozīmi iezīmē Kupčs.

Projekta aizsākumi meklējami 2020.gadā, pateicoties Farmācijas, biomedicīnas un medicīnas tehnoloģiju kompetences centra atbalstam. Līdz šim "Apply" izstrādātais risinājums pasaules konkurentu vidū nodrošina augstāko precizitāti, risinājuma prototipam veiksmīgi atpazīstot 80% insultu gadījumu. Pēc radiologu vārdiem, veiksmīgākais konkurentu risinājums, kuru līdz šim slimnīcai izdevies izmēģināt, uzrādījis vien 60% veiksmīgu rezultātu. Datortomogrāfijas izmeklējuma izvērtējumam risinājumam nepieciešamas aptuveni trīs minūtes.

Tāpat kā cilvēka smadzenes, arī MI lēmumu pieņem secīgas faktu analīzes rezultātā. "Sinapse" sastāv no vairākiem neironu tīkliem un vairāku datorredzes algoritmu kombinācijām, kur katrai no tām ir kāds konkrēts uzdevums. Tiek analizēts katrs smadzeņu slānis, cenšoties saprast, vai tajā varētu atrasties patoloģija. Tā kā katra cilvēka smadzenes atšķiras, risinājumam svarīgi iemācīties pielāgoties to specifikai. Analizējot izmeklējumus, "Sinapse" palīdz aprēķināt arī radioloģijā starptautiski izmantoto "aspekta skaitli", iezīmējot pacienta stāvokļa nopietnību. Informāciju apkopojot, algoritms izvērtē visu pieejamo informāciju nosakot, vai pacientam varētu būt insults un kurus smadzeņu apgabalus tas skāris. Pateicoties mijiedarbībai starp ārstiem un MI risinājumu izstrādātājiem, "apmācības" jeb kalibrēšanas process turpinās, uzlabojot risinājuma analītikas spējas.

Insulta gadījumā pacienta ceļš sastāv no dažādiem sarežģītiem posmiem un speciālistiem. Tā kā ārstēšanas procesā "ātrums" ir atslēgas vārds, ar MI palīdzību ietaupītais diagnostikas laiks var ievērojami saīsināt kopējo laiku, līdz pacients saņems palīdzību.

""Sinapse" ir lielisks papildinājums pieredzējuša radiologa "redzei", un tā savu nozīmi pierādīja jau pirmajās reizēs, kad risinājumu izmantojām izmeklējumu analīzei. Šobrīd esam noslēguši līgumu ar PSKUS par risinājuma prototipa tālāko izmēģinājumu. Rīku integrējot slimnīcas esošajā sistēmā, tas ikdienā palīdz mūsu ārstu darbam," skaidro Kupčs.

"Apply" projektu vadītāja Līna Briņģe informē, ka šobrīd apstrādāti vairāk nekā 400 datu paraugi, un, pateicoties iespējai risinājuma prototipu testēt PSKUS, plānots sistēmai ļaut apgūt vēl tikpat datu paraugu. Viņa atzīmē, ka mācīšanās process ir nebeidzams un datu augšupielāde turpināsies visa risinājuma "dzīves" laikā. Jo vairāk datu, jo precīzāks un plašāk pielietojams risinājums kļūs.

Paredzams, ka, attīstot šo risinājumu, nākotnē līdzvērtīgu metodi "Apply" spēs attīstīt arī citu izmeklējumu diagnostikai.

Latvijā bāzētais uzņēmums "Apply" izstrādā individuālus mākslīgā intelekta un datorredzes risinājumus. "Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmums dibināts 2012.gadā un tā pamatkapitāls ir 3786 eiro. Uzņēmuma dibinātāji ir brāļi Agnis un Valts Jakuboviči.

Pērn "Apply" strādāja ar 2,15 miljonu eiro apgrozījumu un guva 0,21 miljonu eiro peļņu. "Apply" ir realizējis projektus Baltijā, Nīderlandē, ASV, Somijā, Spānijā, Meksikā un citās valstīs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu