Terminoloģijas eksperti vienojas ieviest jaunu terminu (2)

LETA
Vairākās Latvijas vietās un citviet pasaulē notiek pasaules diktāts latviešu valodā.
Vairākās Latvijas vietās un citviet pasaulē notiek pasaules diktāts latviešu valodā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija vienojusies par jauna termina ieviešanu, kādu daiļdarbu fanu radītus izdomājumus piekrītot saukt par "fanu fantāziju".

Kā liecina komisijas aprīļa sēdes protokols, eksperti izskatīja jautājumu par angļu termina "fan fiction" atbilsmi latviešu valodā.

Komisijas sēdē notikušajā diskusijā norādīts, ka "fan fiction" ir jebkurš literārs darbs, ko radījuši konkrētā literārā darba autora fani, izmantojot tos pašus tēlus, izveidojot savus stāstus, kas ne vienmēr atbilst oriģinālajam stāstam. Citās valodās tiek saglabāts šis pats angļu termins, savukārt jau tagad latviešu valodā figurē vārds "fanfikss", skaidrots sēdē.

Izvērtējot dažādus iespējamos variantus, piemēram, "fanu fantastika", "fanu fantāzija" un "fanu fantazējums", eksperti vienojās terminu latviešu valodā noteikt kā "fanu fantāzija".

Eksperti arī pārliecinājās, ka pats vārds "fans" eksistē latviešu valodā, secinot, ka tas fiksēts 1999.gada svešvārdu vārdnīcā, līdz ar to vārda lietojums nav neleģitīms, liecina sēdes protokols.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu