"Statistika ir skaudra." CSDD par avārijām un nāvējošām apstākļu kombinācijām

LETA
Avārijas vieta. Ilustratīvs attēls.
Avārijas vieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Letāli vai ar smagām traumām beidzas piektdaļa ceļu satiksmes negadījumu, liecina VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) apkopotie dati.

CSDD norāda, ka statistika ir skaudra - salīdzinot 2022.gada un 2023.gada vasaras sākumu, pērn strauji pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits alkohola reibumā ar bojāgājušajiem un smagi cietušajiem. Melnajā statistikā augsta vieta ir vietējiem un mazākas nozīmes ceļiem ārpus apdzīvotām vietām, kur gandrīz katrs desmitais negadījums noticis, transportlīdzekli vadot alkohola reibumā, bet letālas sekas cilvēki piedzīvo un smagi cieš 20% negadījumu. CSDD šovasar vērš uzmanību uz šo problēmu satiksmes drošības kampaņā "Pālis pie stūres nav brālis".

"Reibums un transportlīdzekļa vadīšana ir nāvējoša kombinācija, lai cik labi pazīstams būtu ceļš. Nav nozīmes arī tam, ka jāpabrauc "tikai mazs gabaliņš pa vietējo lauku ceļu" vai braucamais ir velosipēds, vai kāds cits pārvietošanās līdzeklis - salauzt sevi un savu dzīvi var jebkur un ar jebkādu transportlīdzekli," uzsver CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks.

Viņš atzīst, ka iereibuši vadītāji ne tikai nespēj adekvāti novērtēt situāciju uz ceļa un savlaicīgi reaģēt, bet arī mēdz būt pārgalvīgi un apdraud gan savu, gan apkārtējo drošību. "Sajūta, ka uz lauku ceļa, kur neviens neredz un satiksme nav tik intensīva, var braukt, kā ienāk prātā, ir maldinoša," uzsver CSDD vadītājs.

Diemžēl arī šogad Jāņu laiks uz autoceļiem prasījis dzīvības: četrās dienās pārbaudīti gandrīz 24 500 autovadītāju, un, kaut arī alkohola reibumā pie stūres līgotāji bija sēdušies mazāk nekā citus gadus, bojā gājuši divi un cietuši vēl 27 cilvēki. Apreibušākais svinētājs pieķerts vēl pirms svētkiem, pašā saulgriežu vakarā vadām motociklu 3,35 promiļu reibumā.

Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis skaidro, ka vadītāju, kuri sēžas pie stūres lielā reibumā, gan ir kļuvis mazāk, tomēr to skaits vēl arvien ir ārkārtīgi liels, turklāt ne tikai svētku laikā.

"Jāatgādina, ka par transportlīdzekļa vadīšanu lielā alkohola reibumā paredzēta kriminālatbildība," atgādina policijas pārstāvis.

CSDD norāda, ka vasaras zaļumbaļļu laiks uzņem apgriezienus, tāpēc visiem ballīšu baudītājiem ir svarīgi padomāt ne tikai par ērtiem apaviem, labu kompāniju un izturību uz deju plača, bet arī par to, kā droši pēc balles vai svētku svinēšanas tikt mājās. Grupa "Drošais ceļš", kas Latvijas mūzikas mīļotājiem ilgus gadus bijusi pazīstama kā "Apvedceļš" un nupat laidusi klajā singlu "Pālis pie stūres nav brālis", iesaka parūpēties par drošu mājupceļu savlaicīgi, piemēram, paši mūziķi vienmēr sarunā šoferi, kurš izvadā pa mājām pēc ballēšanās.

"Kaut cenšamies būt ļoti apdomīgi, arī mums ir gadījies piedzīvot ļoti nepatīkamu notikumu uz ceļa. Tāpēc gribam vēlreiz visiem atgādināt - ir jārūpējas par apzinīgu braukšanu, un ar nosaukumu "Drošais ceļš" šovasar izpildīsim ceļu satiksmes drošības tēmai veltītas dziesmas," stāsta grupas "Drošais ceļš" līderis Jānis Krūmiņš.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu