Zaudējot ģimenes apgādnieku, 41% iedzīvotāju esošo dzīves līmeni spētu nodrošināt ne ilgāk kā trīs mēnešus, liecina aptauja (1)

LETA
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Saskaroties ar pēkšņu ģimenes galvenā apgādnieka zaudējumu, 41% Latvijas iedzīvotāju ar saviem finanšu līdzekļiem esošo dzīves līmeni spētu nodrošināt ne ilgāk kā trīs mēnešus, no tiem 16% - vien mazāk nekā mēnesi, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Bet teju ceturtā daļa jeb 24% iedzīvotāju nav aizdomājušies par šādu situāciju un nezina, cik ilgi spētu saglabāt sev ierasto komfortu.

Vēl 10% iedzīvotāju esošo dzīves līmeni apgādnieka zaudējuma gadījumā varētu sev nodrošināt ne ilgāk kā sešus mēnešus, savukārt 15% ir pārliecināti, ka spētu savu ikdienu nodrošināt ilgāk nekā sešus mēnešus.

Finansiāli nedrošāki jūtas iedzīvotāji vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem - 20% norāda, ka spētu iztikt ar esošajiem līdzekļiem mazāk nekā mēnesi, kamēr vairāk nekā trešdaļa jeb 33% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 39 gadiem savu finansiālo stabilitāti spētu saglabāt līdz trīs mēnešiem.

Kā liecina aptaujas dati, vīrieši divreiz biežāk nekā sievietes ir norādījuši, ka spētu saglabāt esošo dzīves līmeni ilgāk nekā sešus mēnešus. Tāpat 13% sieviešu atzīst, ka jau šobrīd ģimenē ir vienīgās apgādnieces, un arī tas būtiski ietekmē finansiālās drošības sajūtu.

Reprezentatīvu aptauju par iedzīvotāju finansiālo situāciju un prognozēm banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2024.gada maijā, tiešsaistē aptaujājot vairāk kā 3000 Baltijas valstu iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu