Kriminālvajāšanā nonākušas divas personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu (2)

LETA
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret divām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, par faktiski nenotikušu ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamu darījumu uzrādīšanu pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros aģentūru LETA informēja VID pārstāvji.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Latvijā reģistrēts uzņēmums, kura darbības veids ir pārtikas produktu, dzērienu un tabakas nespecializētā vairumtirdzniecība, laika periodā no 2019.gada aprīļa līdz 2021.gada jūlijam grāmatvedības dokumentos uzrādīja un PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus saistībā ar izejvielu, tostarp iepakojuma iegādēm ar vairākiem fiktīviem uzņēmumiem gandrīz 160 000 eiro apmērā. Tas ļāva uzņēmumam izvairīties no PVN nomaksas un radīja valstij zaudējumus lielā apmērā - 33 400 eiro.

Turpinot noziedzīgās darbības, laika periodā no 2021.gada augusta līdz decembrim attiecīgais uzņēmums PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus 39 300 eiro apmērā, tādējādi nenomaksātā PVN veidā nodarīja zaudējumus valsts budžetam vēl 8260 eiro apmērā.

Minēto noziedzīgo nodarījumu rezultātā uzņēmuma amatpersona ieguva savā rīcībā naudas līdzekļus 41 700 eiro apmērā, kurus viņam bija pienākums iemaksāt valsts budžetā kā uzņēmuma PVN. Tomēr naudas līdzekļi tika pārskaitīti uz fiktīvo uzņēmumu bankas kontiem, kuri bija noziedzīgā nodarījuma atbalstītāja kontrolē. Pēc tam atbalstītājs šos naudas līdzekļus izņēma skaidrā naudā bankomātā un atgrieza uzņēmuma īpašniekam. Šādā veidā uzņēmuma amatpersona ar citas personas atbalstu legalizēja nenomaksāta PVN veidā iegūtus naudas līdzekļus, skaidro VID pārstāvji.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Aigars Prusaks norāda, ka Nodokļu un muitas policijas pārvalde pievērš pastiprinātu uzmanību ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā noteiktajiem pasākumiem, tostarp nelikumīgās naudas aprites jomā. Krāpnieciskas darbības veido būtisku ēnu ekonomikas daļu, jo noziedzīgi iegūtā un legalizētā skaidrā nauda kalpo arī kā "aplokšņu" algu izmaksu avots.

Noskaidrots, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētājam atbalstu noziedzīgo nodarījumu īstenošanā sniedza persona, kura iepriekš tika aizturēta citā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes lietvedībā esošajā apjomīgajā kriminālprocesā, kurā 2021.gada nogalē tika veiktas vairākās kratīšanas un citas procesuālās darbības.

Atbildība par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem paredzēta Krimināllikumā, un bargākā tiesas sprieduma gadījumā tā var būt brīvības atņemšana līdz 10 vai 12 gadiem.

Atbilstoši Kriminālprocesa likumam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

2024.gada pirmajos piecos mēnešos VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde kriminālvajāšanas sākšanai kopumā ir nosūtījusi 93 kriminālprocesus, kuros konstatētais valstij nodarīto zaudējumu apmērs ir vairāk nekā 16 miljoni eiro, un novērstais kaitējums gadījumos, kad to ir iespējams aprēķināt, ir vairāk nekā 400 000 eiro. Savukārt arestēto finanšu līdzekļu apmērs šogad pirmajos piecos mēnešos ir 4,9 miljoni eiro.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu