"Šis brīdis mainīs daudzu cilvēku dzīves." 1. jūlijā notiks pirmā partnerības reģistrācija

Apollo.lv
Foto: HANSODE/Shutterstock

2024. gada 1. jūlijā Latvijā stājas spēkā Partnerības regulējums, kas paredz ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību. Tās ietvaros savas attiecības turpmāk varēs reģistrēt visi pāri, tai skaitā viendzimuma pāri. Pirmais pāris šo iespēju izmantos uzreiz pēc pusnakts, tiklīdz partnerības noslēgšana Latvijā kļūs pieejama.

Grozījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām – gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma – reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra.

Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko personu reģistrā.

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstēšanu, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.

"Partnerības ieviešana Latvijā ir būtisks solis tuvāk līdztiesīgākai, iekļaujošākai un empātiskākai sabiedrībai, kurā katrs cilvēks jūtas novērtēts un var realizēt savu potenciālu gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē.

Partnerības tiesību institūta ieviešana ir nozīmīgs signāls, ka Latvijā visas ģimenes tiek aizsargātas, novērtētas un atzītas.

Tas ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem, kuri daudzkārt palikuši valstij neredzami, ne tikai praktiski risinot dažādus sadzīves jautājumus, bet arī emocionālā ziņā.

Šis ilgi gaidītais brīdis pozitīvi mainīs ļoti daudzu cilvēku dzīves," saka Kaspars Zālītis, kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs.

Lai svinētu šo vēsturisko notikumu Latvijā, pirmais viendzimuma pāris savu partnerību pie notāra slēgs 1. jūlijā uzreiz pēc pusnakts, tiklīdz partnerības regulējums Latvijā stāsies spēkā.

Pirmais pāris, kurš slēgs savu savienību, būs divi puiši, kuri iepazinās 2019. gada sākumā un tā paša gada nogalē sāka kopdzīvi.

Pēc partnerības reģistrācijas pie notāra pāris dosies uz vienu no romantiskākajām Rīgas vietām, lai nelielā draugu lokā nosvinētu šo vēsturisko notikumu.

Pāri sagaidīs arī daudzi kustības "Dzīvesbiedri" pārstāvji, cilvēki, kas gadu laikā ir cīnījušies par partnerattiecību regulējuma pieņemšanu.

Pirmo partnerattiecību pāri īpaši sveiks Latvijas Republikas tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, kuras vadībā izstrādāts partnerības regulējums.

Visus izdevumus, kas saistīti ar pirmās partnerības reģistrāciju un svinībām, pilnībā sedz LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" no ziedojumos iegūtajiem līdzekļiem.

Drīzumā kustība "Dzīvesbiedri" publicēs informatīvu materiālu par partnerības reģistrācijas iespējām.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu