VIDEO Pēc svētkiem jāskaita kritušie. Kā šoferi atturēt no braukšanas reibumā? (1)

Apollo.lv
Dzērājšoferis.
Dzērājšoferis. Foto: Skrypnykov Dmytro/"Shutterstock"

Svētku periodā – no 21. līdz 24. jūnijam – pieķerti 67 dzērājšoferi, no kuriem vairāk nekā puse stūrējusi vairāk nekā 1,5 promiļu reibumā. Raidījums "Bez tabu" skaidro – kāpēc cilvēki alkohola reibumā sēžas pie stūres un kā līdzcilvēkus no tā atturēt?

"Mēs dzīvojam savdabīgā kultūrā – uz svētkiem dodamies kā uz karu, pēc kā skaitām kritušos," norāda psihoterapeite Diāna Zande.

"Kad cilvēks ir izdzēris daudz, parādās fenomens – dziņu atkavētība. Netiek kavētas dziņas, nebremzējam sevi. Kāds izkaujas vai raud, cits – sēžas pie stūres alkohola reibumā, metas "piedzīvojumā", brauc pēc kārtējās pudeles. Ja bieži brauc reibumā un izdzīvo, var rasties nemirstības ilūzija, ka nekas nenotiks," uzsver Zande.

Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis uzsver, ka reibumā muļķības var pastrādāt arī tie cilvēki, kuri skaidrā prātā ir apzinīgi. Tāpat ierobežotais policistu skaits rada ilūziju, ka likumsargi šoferi dzērumā nepieķers.

Policijas apkopotā statistika vēsta, ka pagājušogad reibumā izraisītos ceļu satiksmes negadījumos nomiruši 24 cilvēki, smagi ievainoti – 45 cilvēki.

Video: "Bez tabu" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu