Zelenskis parakstījis drošības līgumu ar Eiropas Savienību

LETA
Papildināts 19:03, 27. jūnijs, 2024
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien Briselē parakstījis drošības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Zelenskis līgumu parakstīja kopīgā ceremonijā ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu un Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu.

Līgums par ilgtermiņa drošības garantijām Ukrainai parakstīts pēc mēnešiem ilgām sarunām starp ES dalībvalstīm.

Tas cita starpā paredz ciešāku sadarbību starp Ukrainas un ES aizsardzības rūpniecību un jaunu krīzes konsultāciju procedūru starp Briseli un Kijivu.

Ja pēc pašreizējā kara beigām Krievija Ukrainai uzbruks trešo reizi, pēc pieprasījuma, ko izteikusi viena no pusēm, 24 stundu laikā starp Kijivu un ES notiks drošības konsultācijas, lai apspriestu bloka iespējamo atbalstu ukraiņiem.

Pateicies ES līderiem par palīdzību, Zelenskis arī aicināja nodrošināt Ukrainai vairāk ieroču un noteikt stingrākas sankcijas pret Krieviju, jo, kā pauda prezidents, "pašreizējais spiediens uz Kremli ir nepietiekams", lai apturētu karu.

Dokumentā atkārtoti ir apstiprinātas tādas ES iniciatīvas kā Ukrainas karavīru apmācība, kā arī ilgtermiņa saistības piegādāt Ukrainai artilēriju un pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai palīdzētu Kijivai cīņā pret Krievijas agresiju.

Ir iekļauti arī plāni plašākai sadarbībai, aizsargājoties pret Krievijas kiberuzbrukumiem un dezinformāciju.

Zelenskis savā vēstījumā, kas pirms ierašanās tika publicēts platformā "X", pauda, ka drošības līgums ir svarīgs solis ceļā uz Ukrainas "vēsturisko mērķi - mieru un labklājību" ES.

Ziņas par gaidāmo Zelenska vizīti Briselē tika turētas slepenībā. Drošības apsvērumu dēļ Zelenska ceļojuma plāni reti kad tiek izpausti.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu