Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Aptauja: 52% Latvijas iedzīvotāju ir tikai virspusēja izpratne par to, kur nonāk viņu iemaksas pensiju otrajā līmenī

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Latvijā 52% Latvijas iedzīvotāju ir tikai virspusēja izpratne par to, kur nonāk viņu iemaksātie līdzekļi pensiju otrajā līmenī, aģentūrai LETA norādīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Savukārt vairāk nekā piektdaļa aptaujāto atzinuši, ka nepārzina, kas notiek ar viņu pensiju otrā līmeņa uzkrājumu.

Aptaujā arī secināts, ka Latvijas iedzīvotāji ir kopumā labi informēti par pensiju otro līmeni - 72% zina, kur iegūt informāciju par savu pensiju otrā līmeņa uzkrājumu. Tikmēr puse jeb 50% iedzīvotāju norādījuši, ka retu reizi seko līdzi savam uzkrājumam, kamēr 13% to dara pat ļoti regulāri.

Aptaujā noskaidrots, ka gandrīz ceturtā daļa aptaujāto nezina, kur iegūt aktuālo informāciju par izveidoto pensiju otrā līmeņa uzkrājumu un tā pārvaldnieku. Lielākais īpatsvars starp tiem aptaujātajiem, kuri nezina, kur iegūt aktuālo informāciju par izveidoto pensiju otrā līmeņa uzkrājumu un tā pārvaldnieku, ir vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem.

Tāpat aptaujā secināts, ka vairāk nekā puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir izmantojuši iespēju mainīt pensijas otrā līmeņa pārvaldnieku. Katrs otrais aptaujātais izmaiņas veicis, jo viņu uzrunāja un par šādu lēmumu pārliecināja kādas citas finanšu iestādes vai uzņēmuma pārstāvis, savukārt 26% gadījumu pensiju otrā līmeņa pārvaldnieka maiņa veikta, lai nodrošinātu lielāku kapitāla ienesīgumu.

Savukārt 6% no respondentiem atzinuši, ka nav informēti par iespēju mainīt pensiju otrā līmeņa pārvaldnieku.

"Luminor Bank" aptauja Latvijā veikta 2024.gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu