Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Vēsturisks moments – Makdeivids atzīts par Stenlija kausa vērtīgāko spēlētāju

Konors Makdeivids.
Konors Makdeivids. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Par 2024. gada Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas vērtīgāko spēlētāju atzīts Edmontonas "Oilers" līderis Konors Makdeivids.

Pirmdien, 24. jūnijā, Floridas "Panthers" pieveica "Oilers" ar rezultātu 2:1 un septītajā spēlē izcīnīja prestižo Stenlija kausu. Neskatoties uz zaudējumu, Makdeivids tika atzīts par labāko spēlētāju 2024. gada izslēgšanas spēlēs, saņemot Kona Smita balvu.

Šī ir tikai sestā reize, kad Stenlija kausa finālsērijas zaudētājas spēlētājs atzīts par "play–off" vērtīgāko spēlētāju. Iepriekš tas notika 2003. gadā, kad "Mighty Ducks of Anaheim" vārtsargs Žans Sebastjēns Žigērs ieguva Kona Smita balvu. Viņš togad atvairīja 94,5% pretinieku metienu, bet komanda finālā septiņos mačos zaudēja pret Ņūdžersijas "Devils" (3–4).

Makdeivids izcēlās ar astoņiem gūtiem vārtiem un 34 rezultatīvām piespēlēm. Kanādas superzvaigznes 42 gūtie rezultativitātes punkti ir ceturtais labākais rādītājs NHL izslēgšanas spēļu vēsturē. Izcilais Veins Greckis 1985. gadā uzstādīja rekordu ar 17 gūtiem vārtiem un 30 izdarītām piespēlēm.

Stenlija kausa izcīņas finālā Edmontonas komanda zaudēja pirmajās trīs spēlēs, nonākot "bezdibeņa malā" (0–3). Pateicoties Makdeividam, "Oilers" vienībai izdevās saglabāt intrigu un panākt izlīdzinājumu. Finālsērijas ceturtajā un piektajā spēlē kanādietis izcēlās ar četriem rezultativitātes punktiem. Makdeivids ir pirmais, kam tas izdevies divās secīgās fināla spēlēs.

Pēc izšķirošā zaudējuma Makdeivids neizrādīja īpašu interesi pret Kona Smita apbalvojumu, vēsta ESPN.

"Laikam tas ir pagodinājums, ņemot vērā, kādi vārdi ir uz šīs balvas, bet..."

Regulārajā sezonā kanādietis guva 132 punktus 76 mačos. Viņš kļuva par tikai ceturto spēlētāju NHL vēsturē, kuram izdevies sasniegt 100 rezultatīvās piespēles vienā sezonā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu