Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Polija, iespējams, plāno slēgt robežšķērsošanas punktus ar Baltkrieviju

Migranti Verebieji ciema nometnē.
Migranti Verebieji ciema nometnē. Foto: Jānis Škapars

Polija apsvērusi iespēju slēgt robežšķērsošanas punktus ar Baltkrieviju, kura turpina īstenot hibrīdoperācijas pret Poliju, izmantojot migrantus, vēsta ziņu aģentūra UNIAN.

Šādu paziņojumu paudis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Polija pēta, kādas sekas tas atstātu uz valsts ekonomiku un vietējām kopienām. Pēdējā laikā situācija uz robežas atkal ir saasinājusies.

Krīze uz Baltkrievijas robežas sākās 2021.gadā, kad masveidā sākās migrantu plūsma pār Eiropas Savienības austrumu robežu. Baltkrievijas amatpersonu atbalstīti, migranti nelegāli centās iekļūt Polijā, Lietuvā un Latvijā.

Polija un citas Eiropas Savienības valstis apsūdz Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko par migrantu masveida piesaistīšanu no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas, piedāvājot viņiem vīzas un cita veida palīdzību. Tādas hibrīdoperācijas mērķis ir destabilizēt situāciju Eiropas Savienībā.

Pēdējā laikā situācija atkal ir saasinājusies. Polija ir novērojusi Krievijas un Baltkrievijas drošības spēku aktivizēšanos un pieaugošu agresiju uz robežas.

Pēc uzbrukuma karavīram Donalda Tuska valdība paziņoja par buferzonas izveidi daļā no Polijas robežas ar Baltkrieviju, lai ierobežotu piekļuvi tai. Gaidāms, ka buferzona spēkā stāsies ceturtdien.

Vienlaikus bēgļu tiesību aktīvisti ir kritizējuši plānus par buferzonas izveidi, sakot, ka tā liegs sniegt pārtikas vai medicīnisko palīdzību migrantiem, kas šķērso robežu un nonāk purvainās un mežainās teritorijās.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu