Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Atklāti pēdējie radiooperatora vārdi vispostošākā ASV vulkāna izvirduma laikā

Foto: missfacto/"X"

1980. gada 18. maijā notika viens no spēcīgākajiem vulkāna izvirdumiem ASV vēsturē - Vašingtonas štatā esošais Senthelensa kalns burtiski uzsprāga, aiznesot 57 cilvēku dzīvības. Tajā laikā radio balss Gerijs Mārtins aprakstīja klausītājiem šausmu ainas izvirduma laikā. Atklāts, kas bija pēdējie vārdi, ko Mārtins ierakstā pauda, vēsta ārvalstu mediji.

Dienu pirms katastrofas 64 gadus vecais Jūras spēku veterāns un radio balss ar automašīnu uzbrauca uz grēdas netālu no vulkāna. Brīdī, kad izvirda vulkāns, viņš sniedza klausītājiem aktuālo informāciju par redzēto.

Viņa ieraksts beidzās ar vārdiem: "Kungi, kemperis un automašīna, kas atrodas uz dienvidiem no manis, ir skarti. Tas skars arī mani. Mēs nevaram izkļūt no šejienes."

Nekad netika atrastas vīrieša mirstīgās atliekas vai viņa automašīna. Šajā liktenīgajā dienā Gerijs bija ne tikai brīvprātīgais radioamatieru avārijas dienestā, bet arī liecinieks vienam no nozīmīgākajiem vulkāna izvirdumiem ASV vēsturē.

1980. gada katastrofa joprojām ir vissmagākais un ekonomiski postošākais vulkāniskais notikums ASV vēsturē.

Seismologi vulkāna novērojumus bija sākuši jau 1972. gadā, kad tā apkaimē tika uzstādīti seismometri. Laika posmā no 1975. gada janvāra līdz 1980. gada martam bija reģistrētas vien 44 zemestrīces.

Taču 1980. gada martā Senthelensa kalns pamodās - mēneša vidū apkaimes iedzīvotāji sajuta vairākas vājas zemestrīces. Laika posmā no 15. līdz 21. martam 30 km rādiusā ap kalnu tika reģistrēti vismaz 100 pazemes grūdieni.

20. martā kalna ziemeļrietumu nogāzi satricināja 4.2 magnitūdu zemestrīce. Tā izraisīja vairākas sniega lavīnas, un ASV Mežu dienests slēdza pieejas kalnam virs mežu joslas. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu