Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

RTU zinātnieki attīsta jaunus celtniecības un siltināšanas materiālus, izmantojot tikai ražošanas atlikumus un blakusproduktus

Foto: Vitālijs Vinogradovs, RTU

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības un mašīnzinību fakultātes zinātnieki attīsta inovatīvus būvizstrādājumus gandrīz nulles enerģijas ēkām, izmantojot tikai koksnes būvmateriālu ražošanas atlikumus un blakusproduktus, informēja RTU.

Zinātnieki strādā sadarbībā ar starptautiskiem partneriem no Polijas un Francijas, kā arī Baltijā vienīgo fibrolīta jeb koka ēveļskaidu plātņu ražotāju "Cewood". Ražošanas procesā "Cewood" rodas ražošanas atlikumi - koksnes ēveļskaidas, slīpputekļi un plātņu atgriezumi. No tiem iespējams iegūt izejvielas jaunu būvmateriālu izgatavošanai.

RTU zinātnieki laboratorijā eksperimentē, izgatavojot dabīgo šķiedru kompozītmateriālu paraugus. Tie ir gan pilnībā izgatavoti no izejvielām, kas iegūtas no ražošanas atlikumiem un blakusproduktiem, gan papildināti ar citām dabīgām izejvielām, piemēram, kaņepju spaļiem.

Plātnes, kas izgatavotas tikai no ražošanas atlikumiem, ir vieglas, bet tās mehāniskās īpašības esot pietiekamas, lai no tām varētu būvēt neliela izmēra mājas, apgalvo zinātnieki. Mazliet trauslāka, bet ar labākām hidrotermālajām īpašībām ir plātne, kuras izgatavošanā izmantoti arī kaņepju spaļi.

Kompozītmateriālu īpašības, piemēram, noturību pret klimata ietekmi un siltumvadītspēju, testēs Varšavas Tehnoloģiju universitāte Polijā un Savojas Monblāna Universitāte Francijā, kas ir RTU partneri projektā.

Savukārt vasaras izskaņā sadarbībā ar "Cewood" uzņēmuma ražotnē Alūksnē tiks būvēta neliela eksperimentāla pasīvā ēka, lai validētu tehnoloģiju un pārbaudītu jauno izstrādājumu reālos apstākļos.

Projekts tiks īstenots līdz 2026.gada augustam, un tā kopējais finansējums ir 1,3 miljoni eiro.

Zinātnieki izcēla pētījuma ieguldījumu aprites ekonomikas attīstībā būvniecības nozarē. Cementa un koksnes otrreizēja izmantošana arī samazina būvniecības atkritumu daudzumu un būvmateriālu nozares negatīvo ietekmi. Iecerēts, jaunie būvizstrādājumi būs ekonomiski izdevīgi, energoefektīvi, ekoloģiski, viegli pārstrādājami un ar zemu enerģijas intensitāti. Tos varētu izmantot kā norobežojošu konstrukciju būvēšanai, tā siltumizolācijai, tostarp pasīvās un gandrīz nulles enerģijas ēkās.

RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Materiālu un konstrukciju institūts arī iepriekš sadarbojās ar "Cewood", pēc uzņēmuma ierosinājuma attīstot inovatīvu būvmateriālu no koksnes ražošanas atkritumiem, ko varētu izmantot ēku siltināšanā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu