Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pasākumu ceļvedis Kādi ielīgošanas pasākumi notiks sestdien?

Foto: Idillisks miers provincē pirms Līgo svētkiem Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sestdien, 22. jūnijā, visā Latvijā notiks Jāņu ielīgošanas pasākumi. Aplūko sagatavoto ceļvedi un noskaidro, kur sestdien ielīgot!

Šovakar plkst.19 Likteņdārza augstākajā vietā - ziedu pļavā pie Dziesmu svētku cildinājuma akmens - notiks Jāņu ielīgošanas pasākums, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji.

Uz dziesmām, dančiem, rituāliem, rotaļām un Līgo apdziedāšanos pasākumā aicina Jaunjelgavas kultūras centra tautas mūzikas ansamblis "Nairi".

Ansamblis izveidojies pavisam nesen - pagājušā gada nogalē, sanākot kopā astoņiem mūzikas entuziastiem vecumā no septiņiem līdz 70 gadiem. Ansambļa nosaukums tulkojumā un saīsinājumā no jidiša "Nai Riga" nozīmē "Jaunā Rīga".

Līgotāji aicināti līdzi ņemt labu noskaņojumu, cienastu un pledu. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Kalnciema kvartālā notiks Jāņu ieskandināšanas pasākums kopā ar Alsungas suitu sievām

Kalnciema kvartālā, Rīgā, šodien no plkst.10 līdz 16 notiks Jāņu ieskandināšanas pasākums kopā ar Alsungas suitu sievām, informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Alise Funta.

Paredzēts, ka Alsungas suitu sievas uz skatuves kāps trīs reizes - plkst.11, 12 un 13. Reizē ar koncertu notiks tradicionālais sestdienu tirgus, kur apmeklētājiem būs iespēja iegādāties vajadzīgo svētkiem, sākot ar mājražotāju produktiem un beidzot ar svētku tērpiem un dāvanām.

Funta norāda, ka 2009.gadā suitu kultūrtelpa ir iekļauta UNESCO nemateriālā mantojuma sarakstā, un arī suitu dziedājumi ir piedzīvojuši zināmu renesansi. Suitu sievas ar apdziedāšanās prasmi Burdona dziedāšanas veidā ir gaidītas viešņas visā Latvijā - koncertos, festivālos, kāzās, jubilejās. Patlaban suitu sievu ansamblī aktīvi darbojas 14 dziedātājas, un dalībnieču skaits pieaug, nododot īpašo prasmi no paaudzes paaudzē.

Ludzas pilskalnā atgriežas Lielais latgaļu tirgus

Šodien Lielais latgaļu tirgus atgriežas savā vēsturiskajā norises vietā - Ludzas pilskalnā, pašā vecpilsētas sirdī, informēja Ludzas novada Tūrisma centrā.

Saulgriežu pasākums noritēs no plkst.9 līdz 14 un pulcinās lielu skaitu amata meistaru un apmeklētāju.

"Svētku atmosfēras radīšanai visu dienu skanēs saules dziesmas un lustēs dejas, tiks rīkotas dažādas radošās darbnīcas bērniem un izzinošas sarunas pieaugušajiem. Paralēli iepirkšanās un tirgošanās burzmai tiks pīti vainagi, kurināts tradīciju ugunskurs, notiks vizināšanās zirga mugurā un īpaši skaisto skatu meklētājiem, tiks piedāvāta iespēja pacelties ar gaisa balonu un vērot Ludzas panorāmu," informē pasākuma rīkotāji.

No plkst.9 kopā ar pasākuma vadītājiem Ilmāru Dreļu un Līgu Kondrāti, saulei mostoties, dūdu pavadībā un kokles dziesmās varēs iegriezt saulgriežu rituālus. Ludzas pilskalnu pieskandinās dziesmas un dejas. Koncerta laikā uzstāsies folkloras kopa "Ilža" un citi novada amatieru ansambļi, kā arī viesi - "Bolta vīšņa" un "Andeļneicys". Pasākumā piedalīsies arī pašmāju deju kopas Sarmītes Stapules vadībā un citi novada dejotāji, savukārt Līgo dziesmas tiks ieskandinātas Lauras Kalvānes izpildījumā.

Lielā latgaļu tirgus laikā tiks organizētas dažādas meistardarbnīcas gan lielajiem, gan mazajiem. Adītāju klubs "Musturprieks" iepazīstinās ar tamborējumiem senajos dvieļos, Ingūna Rauda aicinās uz darbnīcu "Sauļu un putnu veidošana", "Vainagu, ziedu lāpu izgatavošana un saules vārtu meistarklase" notiks kopā ar Rutu Zviedri, bet arī biedrība "Kira" rādīs kulinārijas meistarklasi. Viesi no Preiļiem pludmales kafejnīca "Pampūkas" sauks kopīgā "Saules pankūku" darbnīcā. Tāpat pasākuma gaitā Rāznas Nacionālā parka dabas centrs iepazīstinās ar dabas skolu par retajiem un invazīvajiem augiem.

Bērnu priekiem Gunita Mūrniece-Krišāne no "Bencha Muude" piedāvās apģērbt savu lelli, bet darbnīca kopā ar "Kroma Kolna bruoliste" pārstāvi Aleksandru Lubānu iepazīstinās Latviskās zīmes rotās.

Saulkrastu Baltajā kāpā notiks Saules pavadīšanas rituāls jūras krastā

Saulkrastu Baltajā kāpā šodien plkst.20 notiks Saulgriežu svinības, aģentūru LETA informēja pašvaldības komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Stjade.

Pasākumā dziedās un dejos Saulkrastu amatiermākslas kolektīvi, ar folkloras kopu "Dvīga" un latviešu tradīciju zinātājiem Ivetu un Vidvudu Medeņiem varēs iet rotaļās un iepazīt Saulgriežu laika senlatviešu rituālus.

Jauktais koris "Bangotne" un vokālais ansamblis "Dzīle" izdziedās Jāņu laikam veltītās tautas dziesmas, koklētāju ansamblis "Saule" izpildīs senlatviešu melodija, uzstāsies arī tautas deju kolektīvs "Krustu šķērsu", senioru deju kolektīvs "Saulgrieži" un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Jūrdancis".

Kopā ar audēju kopas "Kodaļa" un lietišķās mākslas studijas "Krustaines" rokdarbniecēm varēs pīt pīnes un vainagus. Līdzi jāņem savas jāņuzāles. Notiks arī Jāņu siera siešanas meistarklase.

Plkst.22.22 iededzot Saulkrastu jāņuguns liesmu, notiks Saules pavadīšanas rituāls jūras krastā. Turpinājumā būs danči līdz pusnaktij. Būšot arī alus un Jāņu siers.

Saulgriežu pasākumā Vecsaulē apvienos senlatviešu tradīcijas ar moderno pasauli

Bauskas novada Vecsaulē, zemnieku saimniecībā "Jundas", šodien un rīt pirmo reizi norisināsies brīvdabas pasākums "Saulgriezis", kura rīkotāji vēlas savīt senlatviešu tradīcijas ar moderno pasauli.

Pasākuma rīkotāji aģentūru LETA informēja, ka šis ir jauna veida vasaras saulgriežu pasākums, kura mērķis ir divu dienu garumā veidot izzinošu atpūtu vasaras saulgriežu brīvdienās, savijot senlatviešu tradīcijas ar moderno pasauli. Pirmajā pasākuma dienā sadarbībā ar kooperatīvo sabiedrību "Latvijas liellops" apmeklētājiem būs iespēja piedalīties gaļas gatavošanas meistarklasēs kopā ar "Grilētāju brālību". Šajās meistarklasēs tiks demonstrētas liellopa un cūkgaļas pagatavošanas metodes.

Savukārt otrās dienas meistarklases būs veltītas vasaras saulgriežu senlatviešu tradīcijām, kur pasākuma viesi visas dienas garumā varēs piedalīties vainagu pīšanā, ugunskura kraušanā un dzīpariņu siešanā. Būs arī iespēja apgūt Līgo siera siešanu kopā ar Katrīnu Jaunslavieti-Kipuri un lāpu gatavošanu ar Kristapu Kipuru.

Vakara kulminācijā apmeklētājus gaidīs arī īpašs senlatviešu uguns rituāls, kuru vadīs Una Nākuma. "Senlatviešu uguns rituāls ir saulgriežu maģijas daļa, kurā, kopīgi pavadot sauli, mēs dodam solījumu sargāt gaismu līdz pat rītausmai. Šis rituāls piedāvās unikālu iespēju piedzīvot senlatviešu tradīciju burvību, veidojot kopības sajūtu un svinot saulgriežus autentiskā veidā," skaidro Nākuma.

Atraktīvākiem apmeklētājiem pasākuma organizatori būs sarūpējuši grilēšanas dueli un "beerpong" čempionātu, ogļu maisu turēšanas sacensības un citas izklaides. Pasākuma teritorijā būs pieejama arī spēļu zona un volejbola laukums. Mazajiem apmeklētājiem būs sagatavota bērnu izklaides zona.

"Saulgriezī" vakara un nakts daļu ieskandinās latviešu mūzikas skatuve. Savukārt alternatīvās mūzikas skatuve nodrošinās pagāniskas noskaņas ar vairākiem elektroniskās mūzikas dīdžejiem no Rīgas. Uz skatuvēm kāps "Martini Band" un Šota Adamašvili, dīdžeji Ieva Mits, "Trashy Trax", "Diablo", "Holten", "Kiploks" un "Tereza+Rolix".

Pirmā vakara ieskandināšanu nodrošinās Dārdaru muzikanti ar folkmūziku, dančiem un rotaļām. Savukārt otrajā vakarā lustētājus izdancinās latviešu kantri mūzikas apvienība "Dēka".

Ādažos Līgo parkā notiks brīvdabas "Līgo svētku gadatirgus"

Šodien no plkst.10 līdz plkst.16 Ādažos, Gaujas ielā 10A, Līgo parkā notiks laikmetīgais brīvdabas gadatirgus, informēja pasākuma rīkotāja Dace Virza.

Gadatirgū pulcēsies vismaz 100 Latvijas dizaineri, amatnieki un mājražotāji no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem, kas būs sarūpējuši kārumus svētku galdam.

Būs iespēju rotāties svinībām, piemeklēt dāvanas Līgām un Jāņiem, ciemakukulim, citām svētku un ikdienas vajadzībām.

Pasākuma laikā būs arī plašas izklaides ģimenēm ar bērniem, izjādes ar poniju, sejiņu apgleznošana, dažādas meistarklases, kā arī iespēja iejusties filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsās" varoņu lomā.

Tirgū varēs iegādāties lina kleitas, svārkus, kreklus gan bērniem, gan pieaugušajiem, varēs iegādāties ziedu vainagus, kas ļaus ikvienam ielīgot Jāņus ar stilīgu un tradicionālu izskatu.

Tirgū būs oriģināla dizaina rotas, dizaina apģērbs, adījumi un tamborējumi, kā arī ādas izstrādājumi, somas, jostas un maki.

Būs pieejami arī dažādi mājas sieri, malkas krāsnī cepta maizīte, svaigi gaļas un zivju kūpinājumi.

Interjera dekoru, trauku un sveču piedāvājums, kā arī mājas tekstils, galdauti, salvetes un dvieļi, ļaus izgreznot mājokli svētku noskaņās un piemeklēt praktiskas dāvanas Līgām un Jāņiem. Būs pieejami arī svētku tematiskie dzērieni, alus, kvass, mājas vīni un stiprinātie dzērieni. Savukārt čaklajām dārzniecēm būs sarūpēts arī bagātīgs klāsts ar vasaras puķēm un stādiem.

Papildu tirdzniecībai būs daudzveidīga izklaides programma - izklaides un atrakcijas bērniem, gardi ēdieni, dzērieni, saldējums un kokteiļi. Būs arī izjādes ar poniju un sejiņu apgleznošana.

Valmierā "Gemoss" pagalmā norisināsies Saulgriežu tirdziņš

Šodien no plkst.10 līdz 14 Valmierā, "Gemoss" pagalmā, norisināsies Saulgriežu tirdziņš, informēja tirdziņa organizatori.

Tirdziņā būs iespēja sagatavoties un saposties Jāņu svinībām - visu nepieciešamo būs sarūpējuši zemnieki, mājražotāji un amatnieki no visas Latvijas.

Tirdziņā varēs iegādāties tradicionālos Jāņu gardumus - sieru, kūpinājumus, pīrādziņus, maizi, dažādu šķirņu alu, gaļu, zivis, dārza veltes un citus produktus. Tāpat būs iespēja saposties svētku svinēšanai - būs tērpi no lina, rotas, Jāņu zāles un vainagi.

Būs atrodamas arī pirtslietas vasaras saulgriežu pirts rituālam.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu