Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Svarīgs pavērsiens: ASV atļauj ukraiņiem veikt triecienus Krievijā ar tāla darbības rādiusa raķetēm (2)

Foto: AP/Scanpix

Pentagona pārstāvis Patriks Raiders 20. jūnijā paziņojis, ka Ukrainas Bruņotie spēki pašaizsardzības nolūkos drīkst izmantot ASV nodrošinātās tāla darbības rādiusa raķetes, lai uzbruktu mērķiem Krievijas iekšienē, ne tikai frontes līnijā pie Harkivas. Iepriekš ASV šādu raķešu lietošanu uzbrukumiem Krievijas teritorijai bija aizliegušas, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "UNIAN". 

Iespējams, ka Vašingtona Kijivai šiem uzbrukumiem ļauj izmantot arī pazīstamās raķetes ATACMS, kuras jūnijā vairākkārt izmantotas triecienos pa mērķiem Krievijas okupētajā Krimas pussalā. 

Raiders norādīja, ka Krievija Ukrainu apšauda no savas teritorijas dziļumiem, kurus uzskata par "drošības zonu". 

"Redzot, ka šie spēki pāri robežai veic šādas operācijas, mēs esam paskaidrojuši, ka Ukrainai ir tiesības atklāt uguni, lai aizstāvētos," žurnālistiem ceturtdien sacīja Raiders.

"Šeit nav runa par ģeogrāfiju. Mēs runājam par veselo saprātu. Ja Krievija uzbrūk vai gatavojas uzbrukt Ukrainai no savas teritorijas, ir jēdzīgi Ukrainai atļaut veikt atbildes triecienus no savas terutorijas," sacīja ASV Bruņoto spēky pārstāvis Čārlijs Dīts.

Viņš arī apliecināja, ka ukraiņi var izmantot nodrošinātās pretgaisa aizsardzības sistēmas, "lai likvidētu Krievijas lidmašīnas debesīs", pat ja tās atrodas Krievijas gaisa telpā "un gatavojas apšaudīt Ukrainas gaisa telpu".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu