Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Balkānus piemeklē liels karstums. Traucēta elektroapgāde

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Lielāko daļu Balkānus piektdien piemeklējis liels karstums un plaši elektroapgādes traucējumi, gaisa temperatūrai sasniedzot 40 grādus pēc Celsija.

Melnkalnes varasiestādes paziņoja, ka traucējumi valsts elektroenerģijas sadales sistēmā atstājuši bez elektrības gandrīz visu valsti, un līdzīgas problēmas tika konstatētas arī Horvātijas, Bosnijas un Albānijas piekrastes apgabalos.

Melnkalnes valsts elektroenerģijas sadales uzņēmuma preses pārstāve raksturoja tos kā "reģionāla mēroga traucējumus" un sacīja, ka varasiestādes joprojām izmeklē cēloņus.

Bosnijas valsts elektroenerģijas sadales uzņēmums paziņoja, ka pārtraukumu izraisīja problēmas reģionālajā sadales līnijā, savukārt Albānijas valsts elektroenerģijas sadales uzņēmums ziņoja, ka problēmu izraisījis ārkārtējais karstums.

Melnkalnei, Horvātijai un Albānijai ir kopīga Adrijas jūras piekraste, un elektrotīkli reģionā ir savienoti.

Bosnijas galvaspilsētā Sarajevā elektrības padeves pārtraukums izraisīja arī satiksmes sastrēgumus - nekursēja tramvaji un nedarbojās luksofori. Par līdzīgu sastrēgumu ziņoja arī Adrijas jūras ostā Splitā.

Balkānu valstu varasiestādes brīdinājušas iedzīvotājus būt piesardzīgiem lielajā karstumā, dzert ūdeni un izvairīties no tiešiem saules stariem.

Meteorologi skaidroja, ka lielais karstums Balkānos ieplūdis no Āfrikas, nesot līdzi smilšu daļiņas, kas izveidojušas mākoņiem līdzīgu slāni, aptumšojot debesis.

Karstums ir visgrūtāk paciešams lielajās pilsētās, kurs aizvadītajās naktīs gaisa temperatūra saglabājās virs 20 grādiem pēc Celsija. Lai gan Balkānos karstas vasaras ir normāla parādība, jūnija vidū temperatūra parasti neuzkāpj tik augstu.

Ziemeļmaķedonijas varasiestādes nedēļas sākumā noteica ārkārtas pasākumus līdz svētdienai, pēc kuras karstums, domājams, mazināsies.

Brīdinājumi par karstumu tika izdoti arī Horvātijā, kur karstuma vilnis, domājams, sasniegs kulmināciju šodien pirms nedēļas nogalē gaidāmajām laikapstākļu izmaiņām, kas varētu izraisīt vētras.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu