Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Uz Jāņiem iedzīvotāji valsts mežos drīkst iegūt līdz piecām bērzu meijām

Meijas. Ilustratīvs foto.
Meijas. Ilustratīvs foto. Foto: Zane Bitere/LETA

Arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gadus, ikviens Latvijas iedzīvotājs bez maksas AS "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos mežos uz Jāņiem drīkst iegūt personīgai lietošanai ne vairāk kā piecas bērzu meijas, pavēstīja LVM infrastruktūras objektu uzturēšanas vadītājs Kaspars Kristiņš.

Viņš atzīmēja, ka iegūtās bērzu meijas nedrīkst būt garākas par trim metriem, un tās jānocērt līdz ar zemi. Tāpat aizliegts cirst bērzus, kuru celmu caurmērs desmit centimetru augstumā virs sakņu kakla pārsniedz 12 centimetrus.

Bērzu meijas atļauts cirst meža ceļu malās, stigās, grāvju malās, zem elektrolīnijām un pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, bet tās aizliegts cirst jaunaudzēs, izņemot priežu jaunaudzes, kurās to var darīt, jo bērzu meijas nomāc jaunaudzē augošās priedes.

Ja radusies nepieciešamība pēc lielākiem bērzu meiju apjomiem, ir jāsazinās ar izvēlētā reģiona iecirkņa mežkopi, kurš ierādīs vietu, kur to var veikt ar vismazāko kaitējumu mežam. Šādā gadījumā tas ir maksas pakalpojums un par meiju ciršanu jāslēdz līgums.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 626,019 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220,838 miljoniem eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu