Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Preču sūtīšana no ārzemēm: kādēļ tik sarežģīts atmuitošanas process? (1)

Foto: Ekrānuzņēmums no "4. studijas" sižeta.

Cilvēki visā Latvijā labprāt izmanto ērto iespēju iepirkties tiešsaistē. Diemžēl tādā gadījumā nav iespējams pārliecināties par preces atbilstību un kvalitāti klātienē, tādēļ nereti nākas to atgriezt. Šādā situācijā nesen nonācis Sandis, kuram saņemtās preces nosūtīšana atpakaļ izvērtās par īpaši piņķerīgu procesu, stāsta "4. studija".

Sandis pasūtīja preci no kāda Ķīnas internetveikala. Diemžēl jaunietim saņemtā prece nederēja, tādēļ viņš nosūtīja to atpakaļ. Pārdevējs preci neizņēma, un paciņa atceļoja atpakaļ uz Latviju. Un tad sākās zili brīnumi.

Jaunietis saņēma ziņu par nepieciešamību veikt pilno preces atmuitošanas deklarāciju. Kā to izdarīt? Valsts ieņēmumu dienesta muitas konsultants Sandim ieteica iepazīties ar 78 slaidu garu prezentāciju.

"Latvijas Pasts" piedāvā iespēju aizpildīt pilno deklarāciju klientu vietā par maksu 30,35 eiro. Par 5,99 eiro iespējams saņemt pasta brokera pakalpojumu aizpildīt saīsināto deklarāciju. Tomēr rezultātā Sandim atkal būtu jāmaksā 21% muitas nodoklis, ko viņš jau iepriekš samaksājis.

Sandim nebija jāmaksā nodoklis dubultā – tas prasīja vien divu dienu cīņu ar birokrātiju un trīs reizes labotu deklarāciju. Kā atvieglot šo procesu? Iestādes rausta plecus un attaisnojas ar Eiropas Savienības regulējumiem.

VIDEO: Raidījuma "4. studija" sižets

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu