Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Šī ir mana spēka vieta." Elīna Maligina atklāj savas lauku mājas noslēpumus (1)

Foto: Helen Ora/Facebook

Māksliniece Elīna Maligina jau trešo gadu iedvesmu smeļas Gaujas tuvumā pašas atjaunotajā privātmājā. Kāpēc šis īpašums ir tik īpašs, to Elīna pastāstījusi izdevumam "Privātā Dzīve".

Elīna Maligina savas lauku mājas Cīruļi vietu nodēvējusi par Beverīnas noslēpumu, jo, veicot pētījumus, noskaidrojies, ka pirmā apdzīvota vieta šajā apvidū datēta ar 13. gadsimtu. Vēsturiski te bijusi seno latgaļu valsts Tālava ar Beverīnas pili.

Cīruļu mājās Elīna visbiežāk ir vasarās. Esot tur, viņa bauda neskarto dabu sešu hektāru plašumā, ko, pateicoties biotopa liegumam, cilvēka roka nav izpostījusi. Mājas ieskauj trīs upes – Badupe, Cīruļupe un Gauja.

Stāstot, kā tikusi pie šī īpašuma, viņa teic, ka meklējusi lauku mājas un apbraukājusi teju visu Latviju. "Un tad es ieraudzīju šo vietu ar dižkokiem visapkārt. Uzreiz sapratu – te ieguļ mana dvēsele. Te ir tik daudz apslēpta potenciāla, un arī kaimiņi ir tālu un netraucē," stāsta Maligina. 

Viņa daudz laika pavadot ārā strādājot. Tieši šobrīd viņa gatavojot darbus savai izstādei. ​

Īpašumā šobrīd tiek atjaunota būve, par kuru Elīna saka – tā ir viņas sapņu māja. Vecā ēka tikusi nojaukta, un tagad, izmetot satrunējušos materiālus, pa dēlītim vien māja tiek likta kopā. "Nupat nosvinēju spāru svētkus," atklāj māksliniece.

Īpašumā esot daudz maģisku vietu, kā, piemēram, akmens, kuram pieskaroties, sieviete varot palikt stāvoklī. 

Interesants dabas objekts esot liepa, kas aug ar apsūnojušām saknēm uz augšu. "Šeit uzrāpjos un ļaujos pārdomām par dzīvi. Šī ir mana spēka vieta," atzīst Elīna.

Vairāk lasiet izdevuma "Privātā Dzīve" 18. jūnija numurā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu