Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Vai Porziņģis pievienosies Latvijas izlasei? Banki atklāj, kad tas būs zināms

Luka Banki un Dairis Bertāns.
Luka Banki un Dairis Bertāns. Foto: Edijs Pālens/LETA

Piektdien, 21. jūnijā, Latvijas basketbola izlase aizvadīja oficiālo treniņu, pēc kura tika rīkota Latvijas Basketbola savienības (LBS) preses konference, lai atbildētu uz mediju degošākajiem jautājumiem.

Preses konference sākās neilgi pēc plkst. 14. 

Izlases kapteinis Dairis Bertāns atzīmēja, ka šobrīd vēl nav sanācis atpūsties pēc tikko aizvadītās sezonas. Viņš izcēla atšķirību, ko jūt starp klubu un izlašu mačiem.

"Nevar salīdzināt atmosfēru ar izlašu spēlēm," atzīst Bertāns.

Kapteinis atzīst, ka ģērbtuvēs ticis pacelts "Porziņģa temats".

"Pats piecēlos tikai uz pēdējo spēli. Visi, protams, apsveicām Kristapu!"

Latvijas basketbolisti atzinīgi novērtē liepājnieka panākumus.

Runājot par olimpisko spēļu kvalifikācijas spēlēm, vaicāts, vai tikai ar divām pietiks, lai komanda sagatavotos uz olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Dairis norāda:

"Mēs esam labi saspēlējušies. Esam kopā kopš 2021. gada vasaras. Šajos trīs gados kodols nav mainījies. Visi, kuri atbrauca, bija tiešām gatavi uzreiz doties laukumā un cīnīties."

Spēlē pret Ēģipti Dairis no komandas vēlas redzēt jau ierasto basketbolu.

"Rezultāts nav svarīgs, galvenais ka visi veseli, gatavi spēlēt un ir laimīgi. 

Viņš arī atzina, ka lidojums uz Somiju tikai palīdzēs atmosfērai ģērbtuvē. "Izbraukums ir laba ideja," uzsver kapteinis.

Izlases treneris Luka Banki stāsta, ka arī viņam nav īsti bijis laika atpūsties, bet jūtas labi un neizjūt pārāk lielu satraukumu.

Viņš sarunā ar medijiem izcēla 34 gadus vecā spēlētāja Jāņa Strēlnieka pieredzi – viņš ir parādījis īstu entuziasmu darbā ar komandu.

Foto: Latvijas basketbola izlases preses konference (21. jūnijs)

Preses konferencē tika pacelts arī jautājums par Porziņģi. Banki atklāj, ka šobrīd viņam vēl nav bijis kontakts ar NBA čempionu.

Izlases rindās ir cilvēki, kuri uztur kontaktu ar Porziņģi un Bostonas komandas mediķiem.

Konkrēta atbilde par Porziņģa dalību olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā varētu tikt sagaidīta nedēļas nogalē vai pirmdien.

Tomēr Banki nav optimistiski noskaņots – itāļu speciālists atzina, ka Porziņģa gūtā trauma ir ļoti nopietna. Latvijas izlases treneris slavēja basketbolista aizvadīto sezonu – pēc viņa domām latvieša sniegumam bijusi liela ietekme uz "Celtics" panākumiem.

"Latvija var būt lepna," uzsver treneris, pie reizes arī izceļot, ka Porziņģa panākumi palīdzēs popularizēt basketbolu.

Komandas treniņā nepalīdzēja Rodions Kurucs, kurš tik tikko pievienojies izlasē. Banki rēķinās, ka viņš kvalifikācijas spēlēs startēs.

Savukārt Andreju Gražuli komandas rindās visticamāk neredzēsim. Banki atklāj, ka arī Aigars Šķēle atteicies pievienoties komandai. Treneris vēlējies redzēt viņu izlasē, tomēr prioritāte tika likt veiksmīgai atveseļošanās.

Runājot par aktuālo stratēģiju, Banki atzīmē, ka spēlētāju sastāvi pārbaudes spēlēs tiks pamainīti, dodot iespēju atpūsties. Galvenais trenera fokuss – izvairīties no traumām pirms turnīra.

"Jau esam sākuši gatavoties katram pretiniekam kvalifikācijas turnīrā.  It īpaši Gruzijai."

Treneris un izlase sagaida arī spēcīgu sniegumu no Filipīnu valstsvienības, neskatoties uz to, ka komandas līderis Džordans Klārksons ir savainots. Banki norāda, ka Filipīnām ir laba komanda un potenciāls būt bīstamai kvalifikācijas turnīrā.

Viņš arī dalījās ar grūtībām atrast, pret ko spēlēt pārbaudes spēles. Kā Banki to apraksta: "Visas komandas tik grib spēlēt savā laukumā."

Banki stāsta, ka ir paguvis satikties ar "kolēģi" no Latvijas futbola izlases – treneri Paolo Nikolato. Basketbola speciālists izteica uzslavas, nosaucot viņu par vienu no pašiem labākajiem treneriem jaunatnes līmenī.

Preses konferencē Banki bija ārkārtīgi labā noskaņojumā, atbildot uz jautājumiem ilgāk, nekā tas bija paredzēts. Viņš arī atrada brīdi pajokot. Banki pārāk nepietrūkst Itālijas ēdiens. Viņš gan ieminējās, ka esot pats labākais pastas pavārs Rīgā.

Latvijas basketbola izlases sagatavošanās laikā paredzētas divas pārbaudes spēles – trešdien, 26. jūnijā, plkst.19 "Arēnā Rīga" pret Ēģiptes izlasi un piektdien, 28. jūnijā, plkst.18:30 Tamperē pret Somiju.

Cīņa par tiesībām spēlēt Parīzes olimpisko spēļu turnīrā "Arēnā Rīga" notiks no 2. līdz 7. jūlijam. Latvijas valstsvienība A apakšgrupas turnīrā otrdien, 2. jūlijā, plkst.19 spēlēs pret Gruzijas izlasi, bet trešdien, 3. jūlijā, plkst.19 pret Filipīnu komandu.

Apakšgrupas divas labākās komandas pusfinālā spēlēs ar kādu no B apakšgrupas (Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna) labākajām komandām. Svētdien, 7. jūlijā, notiks fināls par vienīgo ceļazīmi uz Parīzi.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu