Saulgriežu ieskandināšana! Rīgā un citviet krāšņa pasākumu programma

Foto: Zane Bitere/LETA

Klāt vasaras saulgrieži – laiks baudīt dzīvi un mīlestību! Šodien Rīgā turpināsies ielīgošanas pasākumi, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Ceturtdien, 20. jūnijā, no plkst. 17 kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā notiks pasākums "Maģiskais Jāņu gaidīšanas laiks".

Šogad ielīgošanas pasākumā par galveno tēmu izvēlēta Jāņu laika maģija, kas nozīmē dažādus rituālus - gan veselības uzturēšanai, gan nākotnes izzināšanai. Ar tautas veselības uzturēšanas zinībām dalīsies pieredzējusi zāļu sieva Līga Reitere, kopā ar folkloristi Baibu Ērgli mācot pīt vainagus un dejot maģisko vainagu deju. Bērniem rotaļas un dejas mācīs "Teikas muzikanti".

Vakara izskaņā uz kultūras pils "Ziemeļblāzma" parka Lielās brīvdabas skatuves kāps grupa "Ducele", iešūpojot visus klātesošos svētku noskaņās. Pasākumu vadīs folkloriste Katrīna Feldmane.

Plkst. 19 uz ielīgošanas pasākumu "Skroderdienas būs" pie kultūras centra "Imanta" aicināti tuvējo apkaimju iedzīvotāji.

Pasākuma pirmajā daļā apmeklētājus priecēs Pārdaugavas kultūras apvienības tautas deju kolektīvi "Dejotprieks", "Imanta", "Imantieši" un "Latve". Otrajā daļā dejas uzvedums ar tautas deju ansambli "Lielupe", aktieriem un mūziķiem. Pindacīšas, Bebenes un Tomuļu mātes stāstu palīdzēs izstāstīt ap 150 vairāku paaudžu dejotāji.

Plkst. 19 kultūrtelpā "Strops" Bolderājā, Bolderājas filiālbibliotēkas dārzā Gaigalas ielā 3 notiks ielīgošana kopā ar postfolkloras grupu "Rikši". Vakara iesākumā būs iespēja radošajās darbnīcās izgatavot aproci ar latvju rakstu zīmēm vai iegūt hennas tetovējumu ar paša izvēlētu rakstu zīmi. Vakara turpinājumā varēs baudīt enerģētiskās postfolkloras grupas "Rikši" koncertu ar vasaras saulgriežu tematikā balstītu programmu.

Savukārt orķestris "Rīga" šodien priecēs Rīgas iedzīvotājus un viesus ar dzīvespriecīgu un pozitīvām emocijām piepildītu mūzikas programmu Vecrīgā. Šogad dažādas populāras un klausītājiem iemīļotas skanēs dārziņā pie Mazās ģildes un Rātslaukumā - iepretim Rīgas domei.

Jāņu ielīgošana notiks arī Ķengaragā, kur plkst.19 kultūrtelpā "Strops", Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā, Prūšu ielā 13B, ielīgošanas pasākumā piedalīsies Siguldas novada Lēdurgas kultūras nama folkloras kopa "Putni".

Lieli un mazi līgotāji kopā ar pasākuma apmeklētājiem varēs doties ielīgošanas svētku rotaļās, dziedāt Jāņu dziesmas, dejot dančus un spēlēt spēles.

Kormūzikas cienītājiem šodien no plkst. 19 koncertzālē "Ave Sol" izskanēs vasaras saulgriežu koncerts "Tev paredzēta saule. Vasarīga". Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol".

Āgenskalna tirgū sāksies Jāņu pasākumi

Šajās dienās Āgenskalna tirgus pagalmā un paviljonā pulcēsies tirgotāji no visām Latvijas malām, lai palīdzētu jāņubērniem sagatavoties svētkiem pienācīgi un radītu tirgū svētku noskaņu.

Jāņusieru varēs atrast "Straupes", "Lazdonas" un "Grasbergs" saimniecībās, izmeklētos Nīcas sierus būs sarūpējuši "Lukas Gardumi", bet plašākais neparasto sieru klāsts, piemēram, ar nātrēm un lavandu, meklējams pie "Siera Karaļiem".

Vēl siltus pīrādziņus un smalkmaizītes būs sacepuši "Bricēni", "Vārpas" un "Mārtiņa beķereja", savukārt kvasa un alus cienītājus gaidīs "Valmiermuižas" vēstniecības pop-up tirgotavā un Bauskas alus veikaliņā.

"Piebalgas" kūpinātavā un zemnieku saimniecībā "Kalvāni" būs rodami dažādi šašlika un gaļas uzkodu veidi, savukārt šašlika vegānisko alternatīvu - sojšliku dažādās marinādēs piedāvās "Stirna & Avocado", kā arī "Furious Foods" tirgus 2. stāvā.

21. jūnijā tirgū ciemosies Strazdumuižas desu darbnīca ar desām, ko likt svētku galdā.

Ja svētkos plānojat doties ciemos, tad tematisku ciemakukuli palīdzēs sarūpēt "Nelleulla", pie kā būs iespējams iegādāties īpašus dāvanu komplektus ar Jāņu sieru šokolādēm, kombučām, interesantām trifelēm un ne tikai.

Tirgū būs atrodami dabīgo un mākslīgo ziedu un ozollapu vainagi un pušķi, savukārt 22. un 23. jūnijā "Pērkonozols" uz tirgu būs atveduši ozolkoka traukus, dēļus, karotes un citus darinājumus.

21. jūnijā no plkst.18 norisināsies Saulgriežu Portāls, kurā svētkus ieskandinās "Etno disko" kopā ar DJ Kan un Oskaru Upenieku. Skanēs etniskie ritmi un tautasdziesmu ieraksti, dodot iespēju sanākušajiem dzirdēt tradicionālās dziesmas jaunā skanējumā.

Tirgus pagalmā norisināsies arī radošās darbnīcas Jāņu nakts noskaņās.

Jūrmalas Brīvdabas muzejā varēs iepazīt vasaras saulgriežu tradīcijas

Jūrmalas Brīvdabas muzejā šovakar no plkst.19 līdz 21 varēs izzināt maģiskā laika - vasaras saulgriežu - tradīcijas.

Pasākuma rīkotāji norāda, ka vasaras saulgriežus mūsu senči dēvēja par "laika vārtiem" jeb brīdi, kad cilvēks sevi var piepildīt ar dabas enerģiju, veicot rituālas darbības - dziedot, dedzinot ugunskuru, plūcot jāņuzāles, pavadot un sagaidot sauli.

Vasarā visas pļavas zied un katra zāle un nezāle ir vērtīga - veselībai, skaistumam un uzturam. Plašāk par to pasākumā stāstīs herbāliste, aromterapijas praktiķe, Ķemeru nacionālā parka dabisko pļavu saimniece, zīmola "Sanitas pļavas veltes" radītāja Sanita Matule.

Vasaras saulgriežos jāpaliek nomodā visu nakti, lai neaizmigtu, jādzied lustīgas dziesmas un jākurina ugunskurs. Kādas dziesmas dziedamas un tradīcijas piekopjamas, pasākumā rādīs un mācīs folkloras kopa "Milzkalnieki".

Svētku galdu vasaras saulgriežos klāja pie klēts, un tas bija bagātīgs. Obligāti uz galda bija jābūt sieram, apaļam kā saulei, un alus krūkai, norāda muzejā. Tāpēc pasākuma laikā uz dzīvas uguns varēs siet sieru.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Pastariņa muzejā latviskās tradīcijās atzīmēs gada īsāko nakti

Šodien no plkst.15 līdz plkst.22 Pastariņa muzejs Tukuma novadā aicina svinēt vasaras saulgriežus, atzīmējot gada īsāko nakti un garāko dienu latviskās tradīcijās.

No plkst.15 varēs lasīt jāņuzāles, rotāt sētu un rotāties paši. Bet no plkst.16.30 paredzēta jāņusiera siešana, rudzu maizes cepšana pēc Birznieku dzimtas senās receptes. Plkst.18.30 ar koncertu uzstāsies apvienība "Bulciņas/Buļceņas".

Plkst.20 Rasas Rozes pavadībā notiks kopīga dziedāšana, izkustēšanās un saulgriežu rituāli. Kājas varēs atpūtināt ābeļdārzā, klausoties latvju dainās.

Muzejs aicina līdzi ņemt kādu sedziņu sēdēšanai un jāņuzāles.

Pasākuma laikā būs pieejamas Pastariņa spēles, kuras savulaik spēlējis pats rakstnieks Ernests Birznieks-Upītis. Varēs arī apskatīt vecās "Bisnieku" saimniecības sētas maketu.

Paralēli saulgriežu aktivitātēm interesentiem būs iespēja atjaunotajā dzīvojamā ēkā iepazīt Birznieku dzimtu un viņu sadzīvi, rakstnieka Birznieka-Upīša dzīvi un daiļradi. Muzejā ir eksponēti oriģināli, savulaik rakstniekam piederējuši priekšmeti. Savukārt atjaunotajās ēkās - klētī, seklā kūtī, pirts-dārē, dziļajā kūtī un vāgūzī izveidotas ekspozīcijas, kas caurvij rakstnieka stāstu motīvi.

Raiņa muzejā "Jasmuiža" notiks saulgriežu ieskaņas pasākums

Raiņa muzejā "Jasmuiža" Preiļu novadā šovakar plkst.19 notiks saulgriežu ieskaņas pasākums "Uguntiņa, saules māsa".

Muzeja "Jasmuiža" dārzs kļūs par īstu Jāņa sētu, kur varēs gatavot un nogaršot sieru, skanēs gan dziesmas, gan dejas, gan arī teātra izrāde Aizkalnes, Rušonas un Aglonas māksliniecisko kolektīvu izpildījumā. Arī pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties dziesmās un rituālos, lai kopīgi godinātu sauli un uguni.

"Jasmuižas" dārzā taps arī vides objekts "Saule" - no bērzu meijām, pīlādžu un ozolu zariem, kļavu lapām, pļavu puķēm un citiem augiem pasākumā tiks radīta sava zaļā "saule". Lai gan materiāli būs pieejami arī uz vietas, tomēr arī apmeklētāji aicināti ņemt līdzi savus ziedu pušķīšus, ko iepīt kopīgajā saulē.

Notiks arī meistardarbnīca, kur apmeklētāji varēs pagatavot kļavu lapu paliktnīti sieram. Darbnīcas dalībniekiem lūgums ņemt līdzi savas kļavu lapas.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Daugavas muzejā svinēs vasaras saulgriežus

Naktī uz piektdienu, 21.jūniju, Daugavas muzejā tiks svinēti vasaras saulgrieži, informēja Daugavas muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Paula Grābēja.

Doles salas esošās muižas vēsturiskajā parkā, Daugavas krastā vakars sāksies ar dančiem Salaspils deju kopas "Ūsa" un jauniešu deju kolektīva "Ūsiņš" pavadībā.

Turpinājumā vakaru ielīgos "Hāgenskalna muzikanti".

Pasākuma sākumā plānotas radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, kurās varēs darboties ar modelējošo mālu, augiem un ziediem.

Saulgriežu svinētāji aicināti ņemt līdzi groziņus, siltu pledu, jāņuzāles, pērnā gada un šī gada vainadziņus.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu