Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Slaveni pašmāju ļaudis atklāj, kā svin svētkus bez alkohola lietošanas (1)

Foto: Zane Bitere, Edijs Pālens/LETA

Jāņi ir gadskārtas svētki ar bagātām tradīcijām. Tautasdziesmās dziedāts gan par Jāņa ugunskuru, gan siera ēšanu, gan alus dzeršanu. Latvijā ir pulka slavenu ļaužu, kuri atteikušies no alkoholisko dzērienu lietošanas. Mūziķis Ainars Virga un dīdžejs Ufo jeb Kaspars Upacieris atklāj, kā viņi svinēs nacionālos svētkus.

"Parasti Jāņu galdā lieku visu, kas pienākas, – gan alu, gan sieru. Bet cits jautājums, kurš un ko lieto vai nelieto. Piemēram, ja ciemos atnāk vegāns, viņš taču neēdīs gaļu. Tāpat ir ar alkoholu. Ja nelieto to ikdienā, diez vai dzers viesībās," saka Ufo. Jokdaris bieži vien Jāņos strādā, un tā būs arī šogad – viņš Jelgavā vadīs pasākumu "Jāņi manai paaudzei".

"Uzskatu, ka Jāņos būtiskākais ir nevis sēdēšana pie galda un dzeršana, bet tas, ka vari pavadīt laiku kopā ar mīļajiem. Svētku sajūtu man rada mājas izrotāšana ar meijām un gatavošanās. Kādreiz sieva pati arī sēja jāņusieru,» saka dīdžejs. Jāņos viņš dzer kvasu vai arī stipru melno tēju bez cukura.

Savukārt Ainars Virga glāzes vietā svētkos rokās tur ģitāru. "Malciņu alus pie šašlika es varu iedzert, bet ne vairāk. Nekad neiztukšoju visu pudeli. Es to daru tikai tāpēc, ka man patīk tā buķete, ko veido gaļa un alus," atklāj Virga. 

Viņš uzsver, ka pārmērīga alkohola lietošana nešķiet interesanta. "Jāņos dzērieni nav galvenais. Piemēram, šogad Jāņus kopā ar grupu "Līvi" es svinēšu Lizumā, kur spēlēsim koncertu," tā Virga.

Virga jau vairs neskaita, cik ilgs laiks pagājis, kopš kļuvis par atturībnieku.

Vairāk lasiet izdevuma "Privātā Dzīve" 18. jūnija numurā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu