Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO "Ko viņi ēdīs?" Koledžas studentiem jāapmaksā eksāmena komisijas locekļu pusdienas (16)

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" sižeta

Rīgas Tehniskās koledžas (RTK) pedagogi audzēkņiem prasa kopīgiem spēkiem savākt naudas līdzekļus eksāmena komisijas locekļu pusdienām, uzsverot, ka "tā ir bijis katru gadu". Studenti par šo praksi nav sajūsmā, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Kāds koledžas pēdējā kursa students raidījumam norāda, ka viņa un vēl viena kursa audzinātāja pieprasījusi studentiem (kopā ap 45 audzēkņiem) katram atvēlēt trīs eiro uzaicināto eksāmena komisijas locekļu pusdienām. Ar to daudzi studenti bijuši neapmierināti.

"Ir eksāmenu laiks. Divas dienas kārtosim datorsistēmu tehniķu eksāmenu, no vienas datorfirmas nāks tās pārstāvji pieņemt eksāmenu. Mūsu un vēl viena kursa audzinātāja vāc pa trim eiro no abu kursu studentiem, lai varētu uzsaukt pusdienas eksāmena komisijai trīs cilvēku sastāvā. Kopsummā savācas ap 150 eiro. Interesanti, ko viņi ēdīs? Mēs paši jau iesmējām, ka būs ikri un vīns," saka students.

Uzklausītais students raidījumam nosūta ekrānuzņēmumu ar pedagoģes ziņu, kurā viņa atgādina studentiem atnest pa trim eiro ūdenim, kafijai un pusdienām. Ziņā sakot, ka "tā ir bijis katru gadu", pedagoģe liek noprast, ka iestādē tā esot ierasta prakse. 

RTK direktore Rūta Gintaute-Marihina norādīja, ka neatbalsta šādu pedagogu rīcību un par šādu tradīciju nezina, jo direktores amatā nav ilgu laiku. 

"Viennozīmīgi, tādu lietu nevajadzētu praktizēt. Es par tādām tradīcijām noteikti nezinu un droši vien, ka neatbalstīšu. Tas nav darīts centralizēti, nav dota komanda vai rīkojums to darīt. Ar mani šādas darbības nav saskaņotas. Es noteikti noskaidrošu, parunāšu ar audzinātājiem, kuri ir iesaistīti," teica direktore. 

Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) norāda, ka šādam mērķim vākt naudu no studentiem, turklāt pedagogam to darot, ir nepieļaujami. 

Vairāki pēdējā kursa studenti arī norādīja, ka no audzēkņiem tiek ievākti arī līdzekļi izlaidumam. Tiek minētas daudz lielākas summas – pat 20 eiro.

IKVD uzsver, ka ziedojumiem un dāvinājumiem jābūt brīvprātīgiem. Par naudas vākšanu, dāvanas sagādi vienojas vecāki un pilngadīgie audzēkņi. To vākšanu organizē viņi, nevis pedagogs.

Video: "Bez tabu" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu